Brandstof

Controlepunt 3: De juiste brandstof. Koopt u geschikt hout of pellets? Of verzamelt u brandbare materialen om in uw kachel te stoken? En hoe weet u dan welke brandstof wel geschikt is voor uw haard of kachel? Lees hieronder alles over geschikte brandstoffen, waar u op moet letten en lees de tips en adviezen.

Lees hieronder alles over hout en pellets, of ga naar controlepunt 4, uw stookgedrag.

TIPS EN WEETJES OVER HOUTSTOOK

  • Vers gekapt hout heeft een vochtigheidsgraad van 60%.
  • Stookhout moet een vochtigheidsgraad hebben van tussen 12% en 18%.
  • Hoe harder de houtsoort hoe langer het drogingsproces (populier 1 jaar, eik 2,5 jaar).
  • Ideaal stookhout heeft een vochtigheid van circa 12%.
  • Droog hout kunt u herkennen aan barsten en scheuren en het klink hol als u twee blokken tegen elkaar aan slaat (bij nat hout klinkt dat dof).

Bekijk de video hiernaast voor nog meer aandachtspunten.

 

Wat is biomassa

Hout en pellets worden – met andere plantaardige grondstoffen, zoals stro en groenafval – gerangschikt onder biomassa. ‘Biomassa’ is een modern woord om alle materialen te beschrijven die van plantaardige oorsprong zijn. Tijdens de groei nemen bomen en andere gewassen (kortom: biomassa) CO2 op uit de lucht.

In de boom wordt CO2 met behulp van water en zonlicht omgezet in koolstof en zuurstof. De zuurstof wordt door de boom weer afgestaan aan de lucht. CO2 vormt dus een bouwsteen voor het hout dat bij het verbranden van hout weer wordt afgegeven aan de atmosfeer. CO2 dat vrijkomt als biomassa wordt verbrandt, wordt weer opgenomen in andere planten en bomen.

Als we er nu voor zorgen dat we voor alle bomen die we verbranden weer nieuwe bomen terugplaatsen, dan wordt het vrijgekomen CO2 weer opgenomen door de nieuwe bomen en planten. Als we alleen biomassa zouden verstoken, hebben we dus een kringloop van CO2 en komt er netto niet méér CO2 in de atmosfeer. Biomassa is om die reden een schone en hernieuwbare energiebron.

Geschikte houtsoorten

Hakhout vormt de belangrijkste vaste brandstof voor houtkachels en open haarden. De tabel hiernaast geeft een overzicht van de in Nederland gestookte houtsoorten. Harde houtsoorten branden langer dan de lichtere houtsoorten, omdat ze een hogere dichtheid hebben. Van de hiernaast benoemde houtsoorten worden zowel beuken als eiken veel toegepast. Het vochtgehalte van hout is van grote invloed op de stookwaarde van hout en het verbrandingsproces. Daarom heeft gedroogd hout, met een vochtgehalte van circa 12%, het hoogste rendement.

LET OP! Alle overige houtsoorten zijn vrijwel ongeschikt. Ook geverfd en behandeld hout is NIET geschikt.

Vochtigheid van stookhout

Voor de verdamping van het vocht is veel energie nodig. Hierdoor wordt de verbrandingstemperatuur sterk negatief beïnvloed waardoor een slechte verbranding zal optreden. Gevolg daarvan zijn een laag rendement, een sterke luchtverontreiniging en een vervuild toestel en rookgasafvoerkanaal. De calorische waarde van goed gedroogd hout is zelfs 2,5 maal hoger dan van vers gekapt hout. 

Hoewel de optimale vochtigheid is vastgesteld op 12%, wordt in Nederland meestal gewerkt met 15% tot 20% vochtpercentage.

Wat zijn pellets

Houtpellets zijn net zoals houtblokken een vorm van vaste brandstof. Het is machinaal samengeperst houtafval tot kleine brokjes van enkele centimeters lang. Aanvankelijk werden de pellets geproduceerd uit houtafval zoals zaagsel, afval uit de bosbouw en houtresten van de meubelindustrie. Dit is in bepaalde mate nog steeds zo, maar ook andere (rest)stromen vormen nu een bron voor deze brandstoffen.

Kwaliteitslabel pellets

De variëteit in pellets is groot en iedereen zegt de beste kwaliteit te verkopen. Voor het goed functioneren van een pelletkachel is een goede pellet essentieel. Sinds 2010 bestaat de zogenaamde EN+ norm.

De fabrikant van uw pelletkachel schrijft in de gebruikshandleiding voor, welke klasse pellet geschikt is voor uw kachel. Lees dus altijd eerst de gebruikshandleiding en let bij aankoop op het ENplus beeldmerk op de zak of het aankoopbewijs.

 

Kwaliteitsnorm A1

A1 is de kwaliteit voor gebruik in pelletketels en pelletkachels voor particulier gebruik. Deze hebben de strengste waarden, welke voornamelijk zijn ontleend aan de DIN-Plus norm en de Ö-norm M7135. Deze zijn gemaakt van stamhout en chemisch onbehandeld hout. A1-houtpellets hebben een maximale asopbrengst van 0,5% (naaldhout) tot 0,7% (andere houtsoorten zoals eik, beuk, berk, meranti, enzovoorts).

Kwaliteitsnorm A2

A2 is de kwaliteit waarbij een maximale asopbrengst van 1,5% is toegestaan. Bijvoorbeeld geschikt voor toestellen die zowel houtpellets als houtsnippers kunnen verstoken en wat minder kritisch zijn op de kwaliteit van brandstof. De A2 pellet is ook van chemisch onbehandeld stamhout maar kan ook delen schors bevatten.

Andere kwaliteit pellets is NIET geschikt voor lokale pelletkachels.