Ecodesign haarden

Controlepunt 1: Welke haard of kachel heeft u? Heeft u een goed toestel? Of is het toestel van uw keuze wel de juiste keuze? Een goed toestel is namelijk één van de vier pijlers voor beter stoken. De ouderwetse openhaard (open stookplaats) is niet meer van deze tijd, ook oudere kachels en inzethaarden zijn mogelijk aan vervanging toe vanwege slechte verbranding en hoge uitstoot van fijnstof. De moderne verbrandingstechnieken zijn sterk verbeterd in vergelijk met die van oude stookplaatsen. Lage uitstoot en hoge rendementen gaan samen met laag verbruik aan brandstoffen.

Vanuit Europa wordt om die reden de Ecodesign Richtlijn (klik hier voor meer informatie) verplicht gesteld voor toestellen. Hoewel de EU zich richt op 1 januari 2022 is de Nederlandse markt samen met de overheid van mening dat een versnelling wenselijk is. De NHK fabrikanten tonen hieronder welke toestellen uit hun assortiment reeds voldoen aan de Ecodesign normen.

Check hieronder welke toestellen voldoen, of ga naar de volgende pijler, stap 2 van de check.

De bij de Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK) aangesloten fabrikanten en importeurs tekenden samen met de NHK detaillisten het Branche Convenant Groen Stoken. Daarin werd o.a. de intentie vastgelegd dat vanaf 2020 uitsluitend toestellen worden verkocht welke voldoen aan de Europese Ecodesign richtlijn.

LET OP! Onderstaande lijst bevat daarom uitsluitend toestellen van bij de NHK aangesloten fabrikanten.

Pellet vrijstaand

Pellet inbouw

Hout vrijstaand

Hout inbouw