Energiebesparing

Bewuster omgaan met warmte

De noodzaak om bewuster om te gaan met energie is niet langer uitsluitend een kwestie van klimaat en milieudoelstellingen. Ook de hoge energieprijzen spelen een belangrijke rol in het maken van de juiste keuzes om je woning (of woonkamer) te verwarmen. Verwarmen met gas is niet langer vanzelfsprekend, diverse alternatieven dienen zich aan. Ons motto daarbij is, verwarm lokaal.

  • Breng de warmte waar je hem nodig hebt
  • Verspil geen energie in ruimte waar je niet komt
  • Kies een brandstof die bij jouw leefstijl en omstandigheden past

Onze tips om te besparen op je energierekening

Plotseling lijkt iedereen er verstand van te hebben. Besparen op je energierekening! De tips vliegen je om de oren. En toch blijft een advies maatwerk. Dé ideale oplossing, vaak gebracht vanuit een belang of een ambitie, blijkt lang niet altijd jouw oplossing te zijn.
Maar ook wij adviseren dat isoleren een belangrijke basis voor besparen vormt, daarnaast moet je met gezond verstand omgaan met energie. Maar hoe doe je dat? In de basis zijn er wel een paar tips die voor veel mensen toepasbaar zijn:

  • Isoleer je woning; 
  • Installeer zonnepanelen als je woning of omgeving dat toelaat;
  • Zet je CV een paar graden lager (15-17 graden), vooral als je niet thuis bent of in 1 ruimte aan het werk bent;
  • Stook met verstand! Verwarm dus alleen het vertrek waar je stil zit of ’s avonds gezellig bij elkaar komt. Wij noemen dat ‘lokaal verwarmen’. Daarover vind je alles op deze website.

Ook hier voegen we het belang van deskundig advies weer toe. Alleen samen met een opgeleide specialist maak je voor jou de juiste keuze. Wist jij bijvoorbeeld dat 1 kWh warmte uit stookhout ongeveer de helft kost vergeleken met dezelfde warmte uit aardgas? Of dat je een pelletkachel automatisch kunt regelen zodat je woonkamer warm is als je thuis komt? Of dat een elektrische haard naast aangename warmte tegenwoordig ook een prachtig vuurbeeld geeft?

Professioneel advies

Wij spraken er eerder al over, deskundig advies is altijd maatwerk. Jouw huis is niet hetzelfde als dat van je buren, jouw wensen, leefstijl en leefomgeving ook niet. Daar moeten we het dus met elkaar over hebben voordat een goed advies kan worden gegeven. Wil je de hele dag verwarmen met een houtkachel maar ben je overdag niet thuis? Dan overleggen we of een houtkachel wel bij jouw leefstijl en behoeften past. Sommige typen mogelijk wel, maar ook kan een pelletkachel, een gaskachel of een elektrische haard met verwarmingselement voor jou dan een betere optie zijn.

Klik hier voor een erkende NHK specialist bij u in de buurt