Stooktips

Controlepunt 4: Uw stookgedrag. Dat gaat dus over uzelf. Uw gedrag en kennis van zaken gaat samen op met het nemen van verantwoordelijkheid. Stookt u de juiste brandstof? Weet u hoe uw haard of kachel optimaal brandt? Of bent u één van die landgenoten die na 6 jaar de gebruiksaanwijzing nog niet heeft gelezen? Dat kan natuurlijk nog steeds, we leggen het u ook graag uit in een stooktraining. Want samen kunnen we vanaf vandaag stappen zetten om overlast tegen te gaan. Lees hieronder alles over uw stookgedrag en lees de stooktips. Of kijk op de Stookkalender voor een stooktraining bij u in de buurt.

Alles gelezen en niets geleerd? Gefeliciteerd! U bent geslaagd voor de check en kunt met een gerust hart stoken. O ja, check nog wel even het stookalert! Veel warme momenten toegewenst. 

De Zwitserse Stookmethode

De naam zegt het al; deze methode komt van oorsprong uit Zwitserland. In opdracht van de stad Luzern werd door een groep studenten een methode gezocht waarbij de verbranding optimaal, met zo weinig mogelijk rook, zou verlopen. Ze slaagden daarin door met geschikt, droog stookhout een nieuwe stookmethode te ontdekken. Omgekeerd stoken, dus van boven naar beneden.

Bekijk de video en maak kennis met de Zwitserse methode. Of volg een stooktraining bij één van de aangesloten specialisten.

NHK Stookalert

Fijn dat u het NHK-stookalert gebruikt. Hiermee toont u aan naast een liefhebber van houtstook ook uw verantwoordelijkheid te nemen voor uw leef- en woonomgeving. De NHK neemt sinds 2015 met dit stookalert het initiatief om stokers mee te nemen in bewust stookgedrag.

Let op, het stookalert moet niet worden gezien als stookverbod. Het is vooral bedoeld om u als stoker alert te maken op mogelijk beperkende omstandigheden, zoals mist of windstil weer.

Een ervaren stoker hoeft maar naar buiten te kijken en weet of hij kan stoken. Minder ervaren stokers kunnen een stookalert gebruiken als leerervaring.

Let op, dit stookalert kan afwijken van het stookalert van RIVM (sinds 1 november 2019 actief). De weerkundige parameters achter het stookalert van de NHK zijn anders ingesteld en vooral gericht op windsnelheid en luchtvochtigheid. Onderzocht wordt hoe deze stookalerts op elkaar kunnen worden afgestemd, zodat bij een RIVM stookalert (www.rivm.nl/stookalert) ook op deze pagina een melding verschijnt.

Download de leaflet

In deze leaflet vindt u een beknopte uitleg van de Zwitserse methode. Te gebruiken voor vrijwel elk type haard of kachel, in de handleiding van uw toestel vindt u meer informatie over de werking van de beluchtingsknoppen of -schuiven. Download hier de pdf met uitleg.

Komt u er niet uit? Vraag uw specialist!