Rookgasafvoer
Rookgasafvoer
Alle gas-, hout-, of pelletgestookte haarden en kachels hebben een zogenaamd rookgasafvoerkanaal nodig. Deze toestellen stoten allemaal bepaalde stoffen uit die je niet in je woonkamer wilt hebben en dus moeten ze naar buiten. Wat dat voor rookgasafvoerkanaal moet zijn bepaalt in feite de fabrikant van het toestel. Deze geeft aan wat bijvoorbeeld de diameter, lengte, aantal bochten en andere eisen er gesteld worden aan de rookgasafvoer. Zo zijn er enkelwandige kanalen, dubbelwandige, concentrische, etc. etc. en dat in allerlei diameters. Hieronder een paar afbeeldingen van slechts enkele mogelijkheden.



De rookgasafvoer is een zeer kritisch onderdeel van de installatie van een verbrandingstoestel. Indien dit niet goed is aangelegd kan dit het functioneren van het toestel of zelfs de veiligheid ernstig beïnvloeden. Ook moet vaak een omgevingsvergunning worden aangevraagd of een melding worden gedaan. De gemeente toetst of de rookgasafvoer voldoet aan het bouwbesluit. Bespaar dus nooit op de kwaliteit van deze producten en laat een NHK vakman de installatie verzorgen.
Waar moet u op letten bij de aanschaf van een rookgasafvoerkanaal:
- De rookgasafvoer moet altijd conform zijn hetgeen de toestelfabrikant voorschrijft. In de installatiehandleiding staat dit beschreven. Indien hiervan afgeweken wordt kan het de veiligheid, het rendement en de goede werking van het toestel serieus beïnvloeden.
- Laat de installatie altijd door de NHK installateur uitvoeren. De moderne toestellen hebben heel veel mogelijkheden maar vereisen daarom ook vakkennis. Vanaf 1 april 2022 moet de installateur beschikken over de CO erkenning voor gashaarden en gaskachels. Voor hout- en pelletgestookte toestellen is nu al de DE erkenning van toepassing. De dichtstbijzijnde vakman vindt u hier.
- Rookgasafvoerkanalen moeten CE gekeurd zijn en voorzien zijn van een zogenaamde denominatie. Hieruit blijkt de geschiktheid voor de toepassing waarvoor ze gebruikt worden. De NHK installateur is hiermee bekend.
- Afhankelijk van de uitmonding moet al dan niet een omgevingsvergunning worden aangevraagd. De NHK installateur kan dat voor u verzorgen.
FAQ’s
blank
Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.
Wat is een rookgasafvoer?
Gas, hout en pellethaarden en kachels produceren rookgassen en moeten conform het Bouwbesluit een voorziening hebben om deze rookgassen uit de woning af te voeren. Vroeger was dit een gemetselde schoorsteen. Tegenwoordig wordt vrijwel altijd gebruik gemaakt van RVS rookgasafvoersystemen. Deze moeten allemaal CE gekeurd zijn en voorzien van een zogenaamde denominatie. De installateur kan aan de denominatie zien waarvoor het rookgasafvoerkanaal geschikt is. Hij kan ondermeer afleiden tegen welke temperatuur het kanaal bestand is, of het bestand is tegen een schoorsteenbrand en hoe het zit met de corrosiebestendigheid. De fabrikant van het toestel schrijft in de installatieinstructies voor welke eisen er gesteld worden aan de rookgasafvoer. Door de grote diversietijd aan toestellen en systemen is de keuze en aanleg van een rookgasafvoersysteem iets voor de vakman.
Mag je zelf een rookgasafvoer aanleggen?
Ja, dat mag als dit volgens de regels van het Bouwbesluit en de installatieinstructies van de fabrikant van het toestel en de rookgasafvoer gedaan wordt. In geval van een gastoestel zal er altijd een gecertificeerde installateur moeten komen om het toestel in bedrijf te stellen. Daartoe moet de installatie getest worden. Omdat er zoveel eisen gelden voor de installatie van de diverse toestellen en er heel veel verschillende toestellen en kanaalsystemen worden aangeboden is het aanleggen van een rookgasafvoervoorziening echt iets voor de vakman.
Wat kost het aanleggen van een rookgasafvoer?
Daarop is eigenlijk heel lastig een antwoord te geven want dat loopt heel erg uiteen. Voor een gaskachel die via een muurdoorvoer wordt aangesloten met maar 1 tot 2 meter kanaal, kan dit beperkt zijn tot circa € 500 terwijl een houthaard met 12 meter verticale dubbelwandig RVS kanaal kan oplopen tot enkel duizenden euro’s. Het is dus helemaal afhankelijk van de complexiteit van de installatie. De NHK installateur maakt graag een offerte voor u.
Is een rookgasafvoer voor een gashaard hetzelfde als voor een houthaard?
Nee, dat is niet hetzelfde. Bij een houthaard hebben wij te maken met veel hogere temperaturen. Daar moet de rookgasafvoer tegen bestand zijn. Bij een gashaard kan je ook horizontaal en via een buitenmuur uitmonden. Dat is niet mogelijk bij een houthaard of houtkachel waar je altijd via het dakvlak moet uitmonden.