Ga naar de inhoud

Zwitserse Methode

Om vuur te krijgen in je houtkachel zijn twee dingen essentieel: hout en het stoken ervan. Hout aansteken is niet moeilijk, maar wil je beter en op een verantwoorde en doordachte wijze hout stoken vergt dat aandacht en kennis van jou als stoker. En hoewel je nooit helemaal schoon stookt, kun je wel aanzienlijk schoner stoken! Hoe je dat doet? Met de Zwitserse stookmethode. Lees hier hoe je die toepast en waarom deze methode beter stoken mogelijk maakt.

Wij zijn helemaal voor beter stoken. Want dat is beter voor:

  • Het milieu
  • Je houtkachel of houthaard
  • De veiligheid
  • Je omgeving
  • Je portemonnee

Er is eigenlijk dus geen reden om níét aandachtig hout te stoken.

Wat is de Zwitserse stookmethode?

Een groep Zwitserse studenten heeft, in opdracht van de stad Luzern, een methode ontwikkeld waarin de verbranding van haardhout optimaal en met zo min mogelijk rook zou plaatsvinden. Deze methode, die nu ook wel de Zwitserse stookmethode wordt genoemd, baseert zich op het zogeheten omgekeerde stoken. Het idee is dat je onderaan grote stukken hout legt en telkens, kruiselings, kleinere blokken daar bovenop legt.

De wetenschappelijke basis achter de Zwitserse stookmethode

In 2021 heeft toenmalig staatssecretaris Van Weyenberg van Infrastructuur en Waterstaat in het kader van het Schone Lucht Akkoord het RIVM gevraagd wetenschappelijk te kijken naar de Zwitserse stookmethode. Hierbij kwam naar boven dat deze methode in veel gevallen kan bedragen aan het verminderen van emissies in de opstartfase van het stoken. En juist in deze fase kunnen de emissies hoog zijn.

Bij sommige haardinstallaties kan het echter zijn dat de Zwitserse stookmethode niks toevoegt (ten opzichte van andere stookmethodes). Daarom is het altijd belangrijk om te luisteren naar het advies van de desbetreffende fabrikant. Richt je ook altijd op de 4 pijlers bij het stoken van hout.

De Zwitserse stookmethode in 6 stappen

De Zwitserse stookmethode is makkelijk toe te passen. Volg onderstaande zes stappen om je haardhout zo optimaal mogelijk te stoken met zo min mogelijk rook en emissies tot gevolg.

  1. Zet de luchttoevoer volledig open.
  2. Stapel hout kruiselings van groot naar klein; leg de gekloofde zijde telkens naar boven.
  3. Leg aanmaakhoutjes bovenop de stapel, steek ze aan en sluit de deur van je kachel.
  4. Laat het vuur branden van boven naar beneden en stook bij de eerste lading door met veel lucht. Regel de luchttoevoer pas als alles geheel op temperatuur is.
  5. Vul bij als het hout bijna op is en het vuur nog brandt.
  6. Zet de luchttoevoer volledig open en laat het hout opbranden.

Of bekijk onderstaande animatie om te zien hoe je de Zwitserse stookmethode toepast:

Zwitsere stookmethode animatie

/

Animatie

Oefen met de Zwitserse stookmethode

Wil je de Zwitserse stookmethode eerst eens in het echt uitproberen? Dat kan! Volg hiervoor een stooktraining bij één van de aangesloten specialisten.

Andere stookmethodes

De Zwitserse stookmethode wordt nu breed omarmd als een goede methode om verantwoord hout te stoken. Er zijn echter ook andere methodes om je houtkachel aan te krijgen. De traditionele stookmethode gaat precies tegenovergesteld te werk. Hierbij begin je met het neerleggen van de aanmaakhoutjes. Daarbovenop leg je twee of drie houtblokken met de kloofkant naar beneden. Uiteindelijk steek je het vuur van onderaf aan, met het idee dat vuur van onder naar boven brandt.

Welke manier je ook kiest, weet dat elke kachel of haard anders is, dus lees daarom ook altijd eerst de handleiding of gebruiksaanwijzing en volg de adviezen van de fabrikant op

  • Deel