Zwitserse methode

De Zwitserse Stookmethode

De naam zegt het al; deze methode komt van oorsprong uit Zwitserland. In opdracht van de stad Luzern werd door een groep studenten een methode gezocht waarbij het verbrandingsproces van een houtkachel zo optimaal mogelijk, met zo weinig mogelijk rook, zou verlopen. Ze slaagden daarin door met geschikt, droog stookhout een nieuwe stookmethode te ontdekken. Omgekeerd stoken, dus van boven naar beneden. Hierdoor ontstaat er dus minder rook en minder emissies. Allereerst legt u dus de grotere houtblokken, daarbovenop het kleine aanmaakhout en vervolgens daar weer bovenop de aanmaakblokjes. Gebruik nooit oude kranten of brandbare vloeistoffen voor het aanmaken van uw haard of kachel!

In deze animatie wordt de Zwitserse Methode op eenvoudige wijze uitgelegd. Deze methode is in vrijwel alle houtgestookte toestellen te gebruiken. 

Wilt u deze animatie gebruiken voor uw eigen website of communicatie? Dat kan uiteraard, we zouden het op prijs stellen als u het ons even laat weten. Hoe? Ga naar het Youtube kanaal van de NHK en kopieer de insluitcode / de url van de animatie.

Bekijk de video of de animatie en maak kennis met de Zwitserse methode. Of volg een stooktraining bij één van de aangesloten specialisten.

In deze leaflet vindt u een beknopte uitleg van de Zwitserse methode. Te gebruiken voor vrijwel elk type haard of kachel, in de handleiding van uw toestel vindt u meer informatie over de werking van de beluchtingsknoppen of -schuiven.

Komt u er niet uit? Vraag uw specialist!