Ga naar de inhoud

Stookalert

Al sinds 2014 heeft de Nederlandse Haarden- en Kachelbranche een eigen stookalert. Dé tool voor de moderne stoker, waarmee hij eigen inzichten en kennis over (on)geschikte weersomstandigheden voor het stoken van hout of pellets kan toetsen.

Let op, dit stookalert kan afwijken van het stookalert van RIVM (sinds 1 november 2019 actief) en zal vaker een code oranje afgeven. De weerkundige parameters achter het stookalert van de NHK zijn anders ingesteld en vooral gericht op windsnelheid en luchtvochtigheid. Ook betrekt NHK haar data van een andere bron, namelijk Open Weather Map. De beschikbaarheid en juistheid van data kan het advies voor uw woonplaats beïnvloeden. Blijf als stoker dus altijd alert en stook niet bij mistig en/of windstil weer (lager dan 1bft of 1,5m/sec).

Bekijk Stookalert

Code Groen

De verwachte weersomstandigheden geven prima omstandigheden om uw haard of kachel te stoken. Er staat in dat geval een windje en het is niet mistig. Het blijft echter nog steeds belangrijk om goed en bewust stookgedrag te vertonen. Ook te veel smoren en verkeerd stookhout geven mogelijk overlast. Let dus op, als stoker heeft u soms onbewust veel invloed op uw woonomgeving.

Code Oranje

De verwachte weersomstandigheden zijn zodanig dat wij graag uw aandacht vragen. Al jaren geldt als advies niet te stoken bij mist of windstil weer. Hoewel windstil weer voor een moderne kachel minder of zelfs geen problemen oplevert, is het wel degelijk een punt van aandacht. Vooral in een wat oudere, niet gerenoveerde stooksituatie.

Bij mist of windstil weer is het namelijk moeilijker voldoende trek in uw schoorsteen te genereren. Dat is vooral bij een oudere kachel of schoorsteen (zeer) nadelig voor de verbranding. De rook en rooklucht blijven dan ook nog eens in en om uw huis hangen en dat beïnvloedt uw gezondheid en die van uw woonomgeving. Ook is het vanwege mogelijke overlast slecht voor de relatie met uw buren en niet in de laatste plaats slecht voor het milieu. Als er sprake is van genoemde beperkende omstandigheden in uw woonomgeving dan adviseren de leden van de NHK u de houtkachel niet te stoken en te kiezen voor alternatieve verwarmingsbronnen.

Veelgestelde vragen over het Stookalert

  • Wat is mist en wanneer spreken we van mist?

  • Wanneer spreken we van windstil weer?

  • Deel