Ga naar de inhoud

Elektrische haarden

Een elektrische haard of elektrische kachel is een toestel dat op elektriciteit werkt en zo een gezellige sfeer en in veel gevallen ook warmte genereert. Waar men vroeger nog wel eens de wenkbrauwen optrok bij het zien van een elektrische haard of kachel, zijn ze tegenwoordig nauwelijks te onderscheiden van de houtkachels, pelletkachels of gaskachels. Lees snel verder om alles te weten te komen over deze interessante kachelsoort!

Wat is een elektrische haard?

Een elektrische haard is dus een haard die werkt op elektriciteit. Dit type haard koopt men vooral voor de gezelligheid, al zijn er ook elektrische haarden die warmte genereren. Het verwarmingselement zorgt dan voor de warmte, maar je hoeft niet bang te zijn dat je tegen een saai stuk metaal aankijkt. Het element is meestal bedekt met een decoratieve behuizing die lijkt op houtblokken, kolen, stenen of andere typische materialen die je verwacht in een haard. Een elektrische haard bedien je met een afstandsbediening, schakelaar of tegenwoordig ook met een app.

Wat zijn de voordelen van een elektrische haard?

Het grote voordeel van een elektrische haard is dat je geen rookgasafvoer nodig hebt omdat er geen verbrandingsproces plaatsvindt. Dit betekent ook meteen dat je jouw haard of kachel overal in huis kan plaatsen. Dit maakt een elektrische haard vriendelijker voor het milieu, maar ook veiliger in gebruik.

Minder tijd kwijt aan het aansteken

Een ander voordeel van een elektrische haard is dat je minder tijd en energie hoeft te besteden aan het ‘aansteken’ van je haard. Je hoeft immers geen houtblokken te kloven, te verzamelen, aan te steken of op te slaan. Met één druk op de knop heb jij warmte en gezelligheid in huis.

Meer keuze in vlammen

Die gezelligheid krijg je doordat elektrische haarden een realistisch vlambeeld weten te produceren. Vaak gebeurt dit met behulp van LED-lampen. Het voordeel hiervan is ook dat je zelf gemakkelijk de vlamhoogte kan instellen en soms zelfs de vlamkleur of de knisperende geluidseffecten. Het is weliswaar niet echt, maar juist daardoor is er meer naar eigen smaak aan te passen!

Wist je dat er zelfs elektrische haarden zijn die op waterdamp werken? Het “vlammenspel” in combinatie met “rook” geeft een levensecht beeld.

Meer ruimte en vrijheid

Een elektrische haard neemt over het algemeen minder ruimte in, in en om je huis. Zoals gezegd heb je voor deze haard geen hout nodig, dus je hoeft ook niks op te slaan! Daarnaast is er geen schoorsteen of andere rookgasafvoer nodig. En je hebt natuurlijk veel meer vrijheid waar je je elektrische haard wil plaatsen, je bent niet meer afhankelijk van de plaatsing van een rookkanaal.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een elektrische haard?

Ons advies is sowieso om je elektrische kachel te laten installeren door een NHK-installateur. De moderne toestellen bieden veel mogelijkheden, maar vragen daarom ook vakkennis. Let er sowieso op dat je een geaard stopcontact gebruikt. En is jouw elektrische haard voorzien van een warmte-elementen, dan is een aparte groep in de meterkast noodzakelijk. Uiteraard kan de installateur dit voor je aanleggen.

Het uiterlijk is natuurlijk ook een belangrijk onderwerp wanneer je een elektrische haard wil aanschaffen. Je wil dan een haard met een vlameffect dat past bij jouw wensen. Er zijn veel verschillende vlameffecten mogelijk, dus ga altijd kijken bij een showroom om te beslissen wat jij het mooiste vindt.

Denk daarnaast ook na over hoe en waar je jouw elektrische haard wil plaatsen. Juist omdat deze op elektriciteit werkt en niet afhankelijk is van een rookkanaal, kan je de haard plaatsen hoe en waar je wil. Wil je ‘m bijvoorbeeld ophangen, in een hoek plaatsen of juist tegen een rechte muur aanzetten? En misschien wil je er wel een schouw of een mooie boekenkast omheen, alles is mogelijk!

Veelgestelde vragen over elektrische haarden

Hier zijn enkele veelgestelde vragen over elektrische haarden, samen met de bijbehorende antwoorden:

  • Welke voorzieningen moet je treffen voor een elektrische haard of kachel?

  • Hoeveel warmte geeft een elektrische haard of kachel?

  • Kan ik een elektrische haard of kachel zelf plaatsen?

  • Moet ik mijn elektrische haard regelmatig onderhouden?

  • Deel