Ga naar de inhoud

Bio ethanol haarden

Een bioethanol haard, ook wel een ethanol haard genoemd, is een type haard dat werkt op basis van bioethanol als brandstof. Het is een alternatief voor traditionele houtgestookte haarden, gashaarden of elektrische haarden.

Verschillende mogelijkheden en ontwikkelingen

Het ontwerp van een bioethanol haard kan variëren, van vrijstaande modellen tot inbouwhaarden. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten, stijlen en ontwerpen om aan verschillende smaken en behoeften te voldoen. Ook is een sterke ontwikkeling te zien in de technieken achter het vuur, bijvoorbeeld door met voorraadsystemen (tanks) en afstandsbedieningen te werken. Ook de beveiliging van de haarden krijgt meer en meer aandacht.

De brandstof

Een bioethanol haard maakt gebruik van bioethanol, een alcoholische brandstof die wordt geproduceerd uit plantaardige materialen zoals maïs, suikerriet of tarwe. Deze brandstof is vloeibaar en brandt vrijwel rook- en geurvrij. Bij verbranding van bioethanol komen waterdamp en kleine hoeveelheden koolstofdioxide (CO2) en warmte vrij.

Gebruiksgemak, schone verbranding en eenvoudige installatie

Bioethanol haarden worden vaak gekozen vanwege hun gebruiksgemak en esthetische waarde. Ze vereisen meestal geen schoorsteen of rookkanaal, omdat ze geen rook of giftige gassen produceren. Wel zijn diverse moderne installaties voorzien van een rookkanaal, tevens bedoeld voor de aanvoer van de verbrandingslucht. De installatie van deze toestellen gebeurd dan alsnog volledig los van de opstelruimte, dus hebben geen open verbinding met die ruimte. Verbrandingsgassen, ventilatie en zuurstofverbruik zijn dan ook niet langer punt van aandacht.

Deze toestellen kunnen in verschillende ruimtes en woningtypen worden geplaatst, waaronder appartementen of huizen met gesloten ventilatiesystemen. Het is in alle gevallen dringend aan te bevelen de installatievoorschriften van de fabrikant nauwgezet te volgen, vooral waar het gaat om open verbrandingstoestellen in relatie tot woning- en ruimteventilatie.

Veiligheid

Het is belangrijk op te merken dat hoewel bioethanol haarden als relatief veilig worden beschouwd, er nog steeds risico’s verbonden zijn aan het gebruik ervan. Zoals bij elke open vlam moeten passende veiligheidsmaatregelen worden genomen, zoals het uit de buurt houden van brandbare materialen bij de haard, het zorgen voor voldoende ventilatie in de ruimte en het nauwgezet volgen van de instructies van de fabrikant voor een veilig gebruik van de haard.

Veelgestelde vragen over bioethanol haarden

  • Hoe veilig is een bioethanol haard?

  • Is bioethanol een duurzame brandstof?

  • Draagt bioethanol bij aan verminderde CO2 uitstoot?

  • Deel