Ga naar de inhoud

Pelletkachels

Een pelletkachel, of pellethaard, is een kachel die brandt op pellets, oftewel samengeperst houtafval. Je kan de pelletkachel zien als een modernere versie van de houtkachel. Met een CV-pelletkachel is het daarnaast mogelijk om je kachel aan te sluiten op je bestaande CV-installatie. De pelletkachel kan hiermee een oplossing zijn voor mensen die nu van het gas af willen.

De pelletkachel is een relatief goedkope, maar sfeervolle manier van verwarmen. Dit type kachel is in de loop der jaren steeds populairder geworden. Dit komt mede door het feit dat een pelletkachel eenvoudig te bedienen is. Daarnaast hoef je niet bezig met het drogen, opslaan of kloven van hout, aangezien deze kachel brandt op pellets.

Wat zijn pellets?

Pellets kun je zien als houten korrels. Een pellet bestaat uit organisch restmateriaal dat mechanisch is samengeperst tot kleine brokjes van enkele centimeters lang. Vroeger werden pellets gemaakt uit houtafval, zoals zaagsel uit houtzagerijen, afval uit de bosbouw of resten hout uit de meubelindustrie. Dit vormt nog steeds de bron van sommige pellets, maar ook andere (rest)stromen staan nu aan de basis van deze populaire brandstof.

Voordelen van een pelletkachel

Waarom zou je kiezen voor een pelletkachel in plaats van een houtkachel? Uiteraard kan de look en het gevoel dat je bij een kachel hebt een grote rol spelen in je keuze. Maar misschien dat je ook kiest voor een pelletkachel vanwege één of meerdere voordelen die zo’n type kachel met zich meebrengt.

Zo is een pelletkachel erg eenvoudig te bedienen. Je hoeft eigenlijk alleen af en toe pellets bij te vullen via het reservoir, de rest regelt de kachel voor je. Hierdoor verloopt de verbranding heel erg gecontroleerd. Je stelt de gewenste kamertemperatuur of verwarmingsstand in en je pelletkachel gaat voor jou aan het werk om de benodigde verbranding te regelen om op deze temperatuur uit te komen.

Met een pelletkachel geniet je van:

  • Snelle warmtevoorziening

  • Aangename stralingswarmte

  • Automatische brandstoftoevoer

  • Eenvoudige bediening (via bijvoorbeeld een touchdisplay)

Let erop dat niet alle bovenstaande voordelen bij elk type pelletkachel van toepassing zijn. Bezoek een van de vele showrooms in het land en laat een NHK-expert je informeren over welke pelletkachel het beste past bij jouw situatie en wensen.

Lokaal Verwarmen

Een pelletkachel kan uitstekend dienen als lokale (bij)verwarmer bij moderne huisverwarming. Neem nu bijvoorbeeld een warmtepomp, met een lage basistemperatuur voor het verspreiden van de warmte. Bij plotselinge temperatuurbehoeften, bijvoorbeeld bij kouder weer of je komt thuis van een wandeling met de hond, duurt het best even voordat je de optimale temperatuur in huis bereikt. In sommige gevallen kan dat zelfs een paar uur duren. Een lokale pelletkachel geeft je die directe warmte op het moment dat jij het wilt, op de plaats wáar jij het wilt.
Namelijk in de woonkamer, waar je het behaaglijk, sfeervol en comfortabel wilt hebben.

Hoe kies je de juiste pelletkachel?

Bij het kiezen van een pelletkachel of pellethaard zijn er een aantal zaken waar je op moet letten.

Formaat

Neem het formaat dat past bij de ruimte die je wil verwarmen. Kies je een te groot toestel, dan kan deze minder zuinig en minder efficiënt stoken dan een pelletkachel met het juiste formaat. Dit heeft weer als gevolg dat de emissie hoger wordt en er minder warmte uit de brandstof komt.

EcoDesign

Let erop dat je toestel voldoet aan EcoDesign, een wet die sinds 1 januari 2022 van kracht is om de luchtkwaliteit te verbeteren. Een houtkachel moet een rendement hebben van minimaal 75%, daar waar een pelletkachel al een gemiddeld rendement heeft van 95%. Daarnaast mag een houtkachel niet meer dan 40 milligram fijnstof per kubieke meter uitstoten. Voor pelletkachels, die minder fijnstof uitstoten, geldt een grens van 20 milligram fijnstof per kubieke meter.

Ecolabel

Je pelletkachel moet ook zijn voorzien van een ecolabel, het officiële Europese milieukeurmerk voor producten en diensten. Aan het ecolabel kan je zien hoe efficiënt het toestel is. Een ecolabel is voor alle pelletkachels, gaskachels, houtkachels en -haarden verplicht sinds 1 januari 2018.

Installatie

Er zijn genoeg goede en mooie pelletkachels op de markt. Er een uitkiezen is dus geen probleem, maar let er wel op dat je deze goed laat installeren! Kies daarom altijd voor een vakkundige installateur die beschikt over een DE-erkenning. Gelukkig zijn alle NHK-installateurs DE-erkend. Vind er een bij jou in de buurt.

Verantwoord verwarmen met een pelletkachel

Zoals gezegd gaat het verwarmen van een pelletkachel voor een groot deel vanzelf. In tegenstelling tot bij een houtkachel hoef je als eigenaar van een pelletkachel een stuk minder te doen. Mede hierdoor kun je goed verantwoord verwarmen met een pelletkachel.

Veelgestelde vragen over pelletkachels

  • Heb je een vergunning nodig voor het plaatsen van een pelletkachel?

  • Zijn pelletkachels niet vervuilend?

  • Mag je een pelletkachel via de gevel laten uitmonden?

  • Mag je een pelletkachel zelf installeren?

  • Hoe efficiënt zijn pelletkachels?

  • Deel