Ga naar de inhoud

DE erkenning

De DE-erkenning is in het leven geroepen op basis van een door de EU uitgegeven richtlijn, waarin vakkundige installaties van hernieuwbare energiebronnen door de lidstaten dienen te worden bevorderd. Ook kleinschalige biomassa (hout en pellets) kachels worden in deze richtlijn benoemd.

De letterlijke tekst uit artikel 18 lid 3 luidt als volgt:
Member States shall ensure that certification schemes or equivalent qualification schemes are available for installers of small-scale biomass boilers and stoves, solar photovoltaic and solar thermal systems, shallow geothermal systems and heat pumps. Those schemes may take into account existing schemes and structures as appropriate, and shall be based on the criteria laid down in Annex IV. Each Member State shall recognise the certification awarded by other Member States in accordance with those criteria.

Met de DE-erkenning is samen met de NHK inhoud gegeven aan dit eisenpakket. Zonne-energie systemen, warmtepompen, hout- en pelletkachels zijn volgens deze EU richtlijn allemaal manieren om een huis op een alternatieve, hernieuwbare wijze te verwarmen. Maar nog lang niet iedereen heeft de kennis van dit soort, soms heel complexe, systemen in huis. Daartoe heeft de EU de lidstaten verplicht om voor ieder van deze hernieuwbare energie toepassingen passende vakopleidingen te ontwikkelen. In 2012 hebben de Nederlandse overheid en brancheverenigingen een opleidings- en certificeringssysteem voor installateurs van duurzame energiesystemen opgezet. Nederland komt hiermee tegemoet aan de Europese richtlijn hernieuwbare energie (RES). Alle NHK installateurs zijn DE erkend en beschikken dus over de vereiste vakkennis. Via onderstaande link vind u de specialist bij u in de buurt. Ook op de website www.centraalregistertechniek.nl vind u een overzicht van alle vakmensen voor hernieuwbare energie.

  • Deel