Ga naar de inhoud

Pellets

Pellets vormen de belangrijke basis van je pelletkachel. Maar wat zijn pellets nou eigenlijk, waar voldoet een goede pellet aan en welke pellets zijn er zoal te verkrijgen? Geen probleem, wij leggen het je allemaal uit!

Wat zijn pellets

Een pellet is een korrel van een paar centimeter die bestaat uit samengeperst organisch restmateriaal. Denk hierbij aan zaagsel uit houtzagerijen, houtafval uit de bosbouw, of houtresten uit meubelfabrieken. Pellets zijn hiermee dus een duurzame oplossing, omdat ze ontstaan uit hout dat eigenlijk als afval wordt beschouwd. Dankzij pellets krijgt dit hout dus nog een tweede leven.

Pellets zijn zeer compact en daarom dus ook erg gemakkelijk te transporteren en op te slaan. En omdat pellets onder een hoge druk zijn samengeperst, is het een brandstof waarin een hoge energie is opgeslagen.

Waar voldoet een goede pellet aan?

Wanneer je pellets koopt, zijn deze als het goed is voorzien van het ENplus A1-keurmerk en DIN-plus. Uitsluitend ENplus-gekeurde pellets van het type A1 zijn geschikt voor gebruik in pelletkachels. Alle andere typen zijn uitsluitend geschikt voor professionele installaties die voor dat doel ontworpen zijn.
ENplus A1-pellets mogen vrijwel geen vervuiling bevatten. Daarnaast moeten de pellets gemaakt zijn van 100% naaldhout, dit type pellets herken je aan het feit dat deze licht van kleur zijn.

Het DINplus-keurmerk voor pellets

DINplus is een internationaal keurmerk en wordt toegekend door TÜV Rheinland, de Duitse technische inspectiedienst. De belangrijkste kenmerken van het keurmerk zijn de garantie voor onbehandeld en schoon hout en de zekerheid van een hoog rendement. Ook dienen pellets met dit keurmerk een asgehalte dat minder is dan 0,5%.

ENplus-norm als kwaliteitslabel voor pellets

De variëteit in pellets is groot en iedereen kan claimen de beste kwaliteit te verkopen. Maar voor het goed functioneren van een pelletkachel is het echt belangrijk dat je goede pellets gebruikt. Gelukkig bestaat sinds 2010 de zogenaamde ENplus-norm. Dit keurmerk is ontstaan uit een Europees initiatief om één keurmerk te gebruiken voor de beste pellets van Europa.

De fabrikant van jouw pelletkachel schrijft in de gebruikshandleiding voor welke klasse pellet geschikt is voor jouw specifieke kachel. Lees deze daarom dus altijd goed door voordat je de kachel gebruikt én let bij het kopen van pellets op het ENplus-logo op de zak of het aankoopbewijs.

Het grootste verschil tussen het DINplus-keurmerk en dat van ENplus is dat bij die laatste de herkomst van de pellet altijd bekend is.

Kwaliteitsnorm A1

A1 is de kwaliteit die door ENplus wordt toegestaan voor gebruik in pelletketels en pelletkachels voor particulier gebruik. Deze hebben de strengste waarden en zijn vooral ontleend aan de DINplus-norm en de Ö-norm M7135. Pellets met kwaliteitsnorm A1 zijn gemaakt van stamhout en chemisch onbehandeld hout. Dergelijke houtpellets hebben een maximale asopbrengst van 0,5% (naaldhout) tot 0,7% (andere houtsoorten zoals eik, beuk, berk en meranti).

Hoe lang doe je met pellets?

Hoe lang je kan doen met pellets is natuurlijk afhankelijk van het rendement van je pelletkachel. Maar de vuistregel is dat je met een zak van 15 kilo pellets ruim 10 uur kan stoken. Soms loont het om groot in te kopen, zodat je per zak netto minder kwijt bent. Het is dan wel belangrijk om je pellets goed te bewaren.

Net als haardhout kun je pellets het beste droog en beschut bewaren, op een plek waar het niet al te vochtig is. Denk aan een garage, kelder of bijkeuken. Een leuk ezelsbruggetje is ‘pellet op pallet’, oftewel: bewaar de zakken pellets iets van de grond (door ze bijvoorbeeld op een pallet te leggen!) en voorkom zo dat de houtkorrels te vochtig worden.

  • Deel