Haardhout
Wil je genieten van een knisperend haardvuur in je houtkachel? Dan is het belangrijk om het juiste haardhout te gebruiken. Maar wat definieert haardhout, welke houtsoort moet je kiezen en hoe kan je haardhout het beste opslaan en drogen? Wij leggen het je allemaal uit!
Haardhout: hardhout versus zachthout
Bij het kiezen van haardhout kun je kiezen uit twee verschillende soorten: hardhout of zachthout. Beide hebben hun eigen kenmerken en voordelen:
- Hardhout (ook wel loofhout genoemd) is afkomstig van loofbomen zoals eiken, beuken en essen. Hardhout heeft als voordeel dat het langer brandt en ene hogere warmteopbrengst heeft. Hierdoor heb je dus ook minder hout nodig. Het nadeel van hardhout is wel dat het meer tijd nodig heeft om te drogen. Let er wel op dat tropische hardhoutsoorten meestal ongeschikt zijn om te stoken!
- Zachthout (ook wel naaldhout genoemd) is afkomstig van naaldbomen zoals dennen, vuren, grenen en sparren. Het voordeel van zachthout is dat het sneller droog is en makkelijker is aan te steken. Het nadeel is dat zachthout sneller opbrandt en hierdoor een lagere warmteopbrengst heeft dan hardhout. Een ander nadeel is dat zachtere houtsoorten meer hars bevatten, wat kan gaan spatten. Dit kan bij verbranding op lagere temperaturen leiden tot een snelle vervuiling van je rookkanaal.
Zo kies je het beste haardhout
Wil je optimaal genieten van je houtkachel, dan is het belangrijk dat je het juiste haardhout kiest. Maar hoe doe je dat? De volgende tips kunnen je hierbij helpen:
- Kies het hout dat door de kachelfabrikant wordt aanbevolen, vaak vind je dit terug in de gebruikershandleiding.
- Kies voor onbehandeld en droog haardhout: dit brandt beter en zorgt voor minder rookontwikkeling en schadelijke uitstoot.
- Kies een houtsoort die past bij jouw stookgedrag: kies hardhout voor een langere brandduur en hogere warmteopbrengst, of zachthout voor een snellere ontbranding.
- Let op het vochtgehalte van het haardhout: ideaal is een vochtgehalte tussen de 12 en 18%, dit zorgt namelijk voor een zo efficiënt en schoon mogelijke verbranding.
Het is niet aan te raden om hout dat net gekapt is in de kachel te gooien. Vers gekapt hout heeft namelijk een vochtigheidsgraad van 60%. Laat het dus even drogen. Hoe harder de houtsoort, hoe langer het duurt voordat je stookhout de ideale vochtigheid heeft.
Geen idee of jouw stookhout al droog is? Je herkent droog hout aan barsten en scheuren in het hout. Ook kan je als test twee blokken tegen elkaar aan slaan. Klinkt het hol, dan is je hout droog. Nat hout klinkt namelijk dof.
Haardhout opslaan en drogen
Het opslaan en drogen van haardhout is erg belangrijk voor een goede verbranding en warmteopbrengst. Het kost namelijk veel energie om vocht uit het hout te verdampen. Dit beïnvloedt de verbrandingstemperatuur negatief met als gevolg een slechte verbranding, een laag rendement, sterke luchtverontreiniging, een vervuild toestel en dito rookgasafvoerkanaal.
Volg dus deze tips voor een optimale droging en opslag van je hout:
- Stapel het haardhout losjes op, zodat lucht kan circuleren en het hout sneller droogt.
- Sla het haardhout op in een droge en goed geventileerde ruimte of onder een afdak om het te beschermen tegen regen en vocht.
- Houd een voorraad haardhout bij de hand, zodat je altijd droog hout hebt om te stoken.
- Geef het haardhout voldoende droogtijd: minimaal 1-2 jaar voor hardhout en 6-12 maanden voor zachthout.
Duurzaam haardhout kopen
Bij het kopen van haardhout wil je misschien wel extra aandacht besteden aan duurzaamheid. Als dat het geval is, kies dan voor haardhout met een FSC-keurmerk of PEFC-keurmerk. Deze garanderen dat het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Ook kan je kijken of je gewenste haardhout lokaal geproduceerd is, om zo de CO2-uitstoot die gepaard gaat bij het transport te beperken. Een andere optie om duurzamer met haardhout om te gaan is door zo veel mogelijk gerecycled haardhout te gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld afkomstig zijn van snoeiafval of afgedankt hout.
Zo stook je haardhout voor een schonere verbranding
Wil je zo schoon en efficiënt mogelijk het haardhout verbranden, dan is het belangrijk dat je op de juiste manier stookt. Hier zijn enkele tips voor verantwoorder en beter stoken met haardhout:
- Gebruik de Zwitserse stookmethode voor het aanmaken van je houtkachel of houthaard. Met deze methode brandt het haardhout van boven naar beneden, wat zorgt voor een efficiëntere verbranding en minder rookontwikkeling.
- Zorg voor voldoende luchttoevoer tijdens het stoken, zodat je haardhout volledig en zo schoon mogelijk verbrandt.
- Stook alleen met droog en onbehandeld haardhout om schadelijke uitstoot te verminderen.
- Laat het vuur op een natuurlijke manier uitdoven in plaats van de luchttoevoer volledig af te sluiten. Dit voorkomt onvolledige verbranding en rookontwikkeling.
De experts helpen je graag verder
Hopelijk kan je met deze informatie over haardhout en tips voor beter stoken nu optimaal genieten van een gezellig en warm vuur in je houtkachel of houthaard. Mocht je nog vragen hebben, schroom dan niet om contact op te nemen met een van de vele experts!