Ga naar de inhoud

Zwitserse stookmethode

Wil jij op een zo veilig mogelijke én snelle manier genieten van een knus vuurtje? Wist je dat je stank en rookoverlast zo veel mogelijk kunt beperken? Ben je op zoek naar de meest efficiënte manier om hout te stoken? De manier waarop je een houtkachel aansteekt, maakt veel verschil! De Zwitserse stookmethode is een techniek die zorgt voor zo veilig mogelijk stoken, efficiëntere verbranding, minder rook en een schonere schoorsteen ten opzichte van andere stookmethoden.

Wat is de Zwitserse stookmethode?

De Zwitserse stookmethode, ook wel bekend als Zwitsers stoken of de omgekeerde stookmethode, draait de traditionele manier van stoken letterlijk op z’n kop. De methode is ontwikkeld door een groep Zwitserse studenten.

Als je een houtkachel aansteekt via de Zwitserse methode, leg je onderop grote stukken hout. Daar leg je, telkens kruiselings, kleinere blokken bovenop.

Dit zorgt ervoor dat het vuur langzamer en gelijkmatiger brandt. Hierdoor krijg je een efficiëntere verbranding en minder rookontwikkeling.

Waarom de Zwitserse methode gebruiken om je houtkachel aan te steken?

Hoewel je nooit helemaal schoon stookt, stook je met de Zwitserse stookmethode wel schoner dan met andere stookmethoden.

Voordelen van de Zwitserse stookmethode ten opzichte van andere stookmethoden

  • Efficiëntie

    Door van boven naar beneden te stoken, krijgen de vlammen de kans om geleidelijk het hout te verteren. Dit zorgt voor een langere en gelijkmatige verbranding.

  • Minder rook

    Als je de Zwitserse stookmethode gebruikt, verbrandt het hout vollediger. Dit zorgt voor minder rook.

  • Gebruiksgemak

    De Zwitserse stookmethode maakt het aansteken van je kachel een fluitje van een cent. Je hoeft minder vaak het hout bij te vullen en je geniet langer van de warmte.

Zwitserse stookmethode gebruiken: zo doe je dat stap-voor-stap

De Zwitserse stookmethode gebruiken om je houtkachel mee aan te steken is niet moeilijk. Volg onderstaande zes stappen.

  1. Zet de luchttoevoer helemaal open
  2. Stapel hout kruislings van groot naar klein
    Leg de gekloofde zijde telkens naar boven.
  3. Leg aanmaakhoutjes bovenop de stapel
    Steek ze aan en sluit de deur van je kachel.
  4. Laat het vuur van boven naar beneden branden
    Stook bij de eerste lading door met veel lucht. Regel de luchttoevoer pas als het geheel op temperatuur is.
  5. Vul bij als het hout bijna op is en het vuur nog brandt
  6. Zet de luchttoevoer volledig open en laat het hout opbranden

Bekijk alle zes stappen van de Zwitserse stookmethode in een animatie

/

Klik op de afbeelding om de video af te spelen

Veelgemaakte fouten bij de Zwitserse stookmethode

  • Te nat hout

    Gebruik altijd goed gedroogd hout met een vochtgehalte van minder dan 20%. Te nat hout zorgt voor meer rook en een inefficiënte verbranding.

  • Onvoldoende luchttoevoer

    Begin altijd met de luchttoevoer volledig open. Een te vroege beperking van de luchttoevoer kan resulteren in meer rook en slecht brandende houtstukken.

  • Verkeerde houtgrootte

    Zorg ervoor dat de houtblokken in de juiste verhouding zijn. Te grote blokken kunnen het vuur verstikken, terwijl te kleine blokken te snel opbranden.

Zelf aan de slag met de Zwitserse stookmethode

De Zwitserse stookmethode is de manier om het meeste uit je houtkachel te halen. Lees voordat je begint altijd eerst de handleiding of de gebruiksaanwijzing van je houtkachel en volg de adviezen van de fabrikant op.

Wil je de Zwitserse stookmethode (beter) onder de knie krijgen?

Volg dan een stooktraining.

  • Deel