Ga naar de inhoud

Gashaard schoonmaken & onderhoud

Wil je lang blijven genieten van je gashaard dan is onderhoud essentieel. Af en toe schoonmaken van de ruit bijvoorbeeld, of controle aan de veiligheidsvoorzieningen. Ook is een controle op de dichtheid van de haard en de rookgasafvoer tegenwoordig verplicht. Kortom, zaak om de vakman aan het werk te zetten.

Wat is periodiek onderhoud?

Voor de onderhoudstermijnen verwijzen we u graag naar de gebruiksvoorschriften van de fabrikant. Hij is immers degene die het beste kan inschatten welk onderhoud uw toestel nodig heeft. Waar wordt gesproken over periodiek onderhoud, is het aan te bevelen om minimaal eens per twee jaar onderhoud te laten doen door een CO-vrij gecertificeerde vakman. Aan de hand van een checklist controleert hij alle belangrijke zaken en maakt deze schoon. Zo kunt u komende winter veilig en vertrouwt uw haard aansteken. Zijn de ruiten van uw haard vies? Waarschijnlijk kunt u deze zelf reinigen. Raadpleeg daarvoor de instructies van de fabrikant van uw toestel en volg deze nauwkeurig op.

Wat mag u verwachten van uw servicemonteur?

Uw servicemonteur heeft een vakopleiding gevolgd om zijn werk te mogen doen. Hij werkt aan de hand van een checklist alle belangrijke zaken af, maakt de haard schoon en vervangt onderdelen waar nodig. Hij herkent onveilige situaties in en rond uw toestel en lost deze op. Waar nodig maakt hij melding van onveilige situaties.

Wat doet hij zoal?

  • Hij maakt de haard schoon, zowel het glas als de brander
  • Hij controleert het rookkanaal en de vrije uitmonding
  • Hij controleert de veilige werking
  • Hij controleert de gasleiding en de gasdruk
  • Hij controleert CO waarden in de haard en in de woonkamer en adviseert u hoe de haard optimaal gebruikt kan worden

Controleer wel even of uw monteur ingeschreven staat bij het Centraal Register Techniek. Uw monteur heeft altijd een legitimatie bij zich en/of kan u door middel van een app zijn vakmanschap aantonen.

CO-Vrij wetgeving

Om het aantal slachtoffers door koolmonoxidevergiftiging te beperken, is op 1 april 2023 een nieuwe wetgeving in werking getreden: het wettelijk CO-stelsel. Vanaf die datum mogen alleen CO-vrij-gecertificeerde bedrijven werkzaamheden uitvoeren aan een gasverbrandingsinstallatie. Een niet-gecertificeerd bedrijf inhuren of zelf klussen aan een gasverbrandingsinstallatie is vanaf die datum verboden. Dat geldt voor zowel aardgas al propaangas.
CO-vrij gecertificeerde bedrijven herkent u aan het CO-vrij-logo en zijn te vinden in het register gasverbrandingsinstallaties. Een installateur draagt bovendien (digitale) legitimatie bij zich waarmee hij of zij kan aantonen voor een gecertifieerd bedrijf te werken. Bedrijven die na 1 april 2023 niet in het register staan, mogen geen werkzaamheden meer uitvoeren aan gasverbrandingsinstallaties totdat zij het CO-vrij-certificaat behalen.

CO-vrij

  • Deel