Ga naar de inhoud

Onderhoud van je pelletkachel

Goed onderhoud van je pelletkachel is essentieel als je nog lang van deze sfeermaker wil kunnen genieten. Naast goed en regelmatig schoonmaken van je kachel is onderhoud dus ook erg belangrijk. Hoe je je pelletkachel goed onderhoudt? Dat leggen we je hieronder graag uit.

Je pelletkachel schoonmaken is iets wat je regelmatig en consequent zou moeten doen. Dit doe je onder andere door een doekje over het glas of de buitenkant te halen en door de aslade en branderbak schoon te maken

Maar naast deze dagelijkse of wekelijkse taakjes moet je het onderhoud van je pelletkachel ook niet vergeten. Door dit consequent te doen, zorg je ervoor dat je pelletkachel zo lang mogelijk meegaat. Daarnaast bevordert dit de veiligheid en een zo efficiënt mogelijke verbranding van je pellets.

Zo onderhoud je je pelletkachel

Maar hoe kan je het beste je pelletkachel onderhouden? Onderstaande tips die je regelmatig kan toepassen, moeten je daarbij helpen. Mocht je er niet uitkomen of op zoek zijn naar nog meer tips en tricks, bezoek dan een van onze dealers en laat je informeren op hun website of in de showroom.

  • Controleer de rookgasafvoer: Controleer de rookgasafvoer op eventuele verstoppingen. Verwijder indien nodig vuil of obstakels om een goede luchtstroom te garanderen.
  • Inspecteer de afdichtingen: Controleer de afdichtingen rondom de deur van de pelletkachel. Zorg ervoor dat ze in goede staat verkeren en geen luchtlekken veroorzaken. Vervang de afdichtingen als ze beschadigd zijn.
  • Laat je kachel inspecteren: Laat je pelletkachel jaarlijks inspecteren door een professionele monteur. Hij of zij kan je kachel grondig controleren en eventuele problemen op tijd opsporen.
  • Gebruik pellets van de juiste kwaliteit: Goed onderhoud zit hem ook in het gebruik. Gebruik dus alleen hoogwaardige pellets van goede kwaliteit (ENplus A1). Goede pellets zorgen voor een efficiëntere verbranding en verminderen de opbouw van as, roet en creosoot.

Volg de instructies op

Luister niet alleen naar onze tips, maar raadpleeg ook altijd de handleiding of gebruiksaanwijzing van je pelletkachel voor kachel-specifieke schoonmaaktips en onderhoudsinstructies. Volg deze aanwijzingen nauwkeurig op om schade aan je kachel te voorkomen.

Eén keer per jaar: compleet onderhoud

Naast regelmatig onderhoud wordt ook aanbevolen om elk jaar de pelletkachel een complete beurt te geven. Dit grootschalige onderhoud doe je niet alleen voor de levensduur van je pelletkachel, maar ook en vooral voor je eigen veiligheid. Het liefst pleeg je dit onderhoud aan het eind van het stookseizoen, zodat je kachel weer klaar is voor het volgende seizoen

Bij zo’n grote beurt wordt je kachel volledig gedemonteerd en worden zowel de warmtewisselaar als de rookkanalen intensief schoongemaakt. Op deze manier raakt je kachel niet verstopt met as en fijnstof. Dit jaarlijkse onderhoud doe je beter niet zelf, maar dient te gebeuren door een professional.

  • Deel