Ga naar de inhoud

Pelletkachel schoonmaken

Een pelletkachel schoonmaken is niet het leukste klusje, maar wel een die je regelmatig moet uitvoeren! Met een goed onderhouden en regelmatig schoongemaakte pelletkachel geniet je namelijk nog lang van gezellige én efficiënte warmte in jouw huis. Maar hoe kan je het best een pelletkachel schoonmaken? Wij geven je alle tips en tricks.

Een pelletkachel schoonmaken doe je voor veel meer dan alleen een mooi uitzicht. Een schone pelletkachel zorgt bijvoorbeeld ook voor een optimale verbranding van je pellets, wat weer leidt tot een efficiëntere verwarming van je huis. Daarnaast voorkomt een regelmatige reiniging de opbouw van roet en creosoot, waardoor het risico op schoorsteenbrand wordt verminderd. En door je pelletkachel goed schoon te houden, verleng je de levensduur van je kachel en minimaliseer je de noodzaak van reparaties. Lees dus snel verder om te ontdekken hoe je jouw pelletkachel gemakkelijk schoonmaakt en onderhoudt.

Stap voor stap een pelletkachel schoonmaken

Volg deze eenvoudige stappen om je pelletkachel grondig te reinigen:

  1. Schakel de kachel uit: Voordat je begint met schoonmaken, zorg ervoor dat de pelletkachel volledig is afgekoeld. Schakel de kachel uit en trek de stekker uit het stopcontact.
  2. Maak de branderbak leeg: Verwijder de branderbak en maak deze leeg in een vuilniszak. Het is belangrijk dat de gaatjes in de branderbak toegankelijk zijn, zodat er genoeg lucht bij de verbranding kan komen.
  3. Leeg de aslade: Verwijder uit zowel de branderbak als de aslade alle asresten en kleine stukjes onverbrande pellets. Zorg er altijd voor dat de as volledig is afgekoeld voordat je deze weggooit. As kan je opzuigen met een speciale aszuiger of een stofzuiger. Let erop dat deze is voorzien van een HEPA-filter, anders gaat je stofzuiger kapot door de fijne stofdeeltjes.
  4. Reinig de verbrandingskamer: Gebruik een zachte borstel of stofzuiger om de verbrandingskamer en warmtewisselaar van de kachel schoon te maken. Verwijder ook hier voorzichtig alle as- en roetresten. Gebruik geen water of schoonmaakmiddelen in de verbrandingskamer.
  5. Controleer de rookgasafvoer: Controleer de rookgasafvoer op eventuele verstoppingen. Verwijder indien nodig vuil of obstakels om een goede luchtstroom te garanderen. Maak bij aansluitingen met een t-stuk het laagste deel leeg door de dop te verwijderen. Let op, plaats deze altijd terug voordat je het toestel weer in gebruik neemt!
  6. Reinig de pellettoevoerbuis: Controleer de pellettoevoerbuis op ophopingen van pellets of vuil. Verwijder eventuele blokkades en maak de buis schoon met een zachte borstel.
  7. Maak het glas schoon: Gebruik een glasreiniger en een zachte doek om het glas van de pelletkachel te reinigen. De binnenkant van het glas maak je ook gemakkelijk schoon met een vochtige keukenrol waar wat as op zit. Ook een krant of een gebruikt theezakje helpen je het glas weer helder te krijgen.
  8. Reinig de buitenkant: Maak de buitenkant van de pelletkachel schoon met een zachte doek en een mild reinigingsmiddel. Gebruik geen schoonmaakmiddelen op oliebasis.

Onderhoudstips voor je pelletkachel

Naast regelmatig schoonmaken is het ook belangrijk dat je regelmatig onderhoud pleegt aan je pelletkachel om hem in topconditie te houden en er nog jaren van te kunnen genieten. Het meeste onderhoud aan je kachel kan je prima zelf doen, maar jaarlijks onderhoud waarbij de kachel gedemonteerd wordt kan je beter overlaten aan de professionals!

Voor een efficiënte, veilige en duurzame werking

Het schoonmaken én onderhouden van je pelletkachel is essentieel voor een efficiënte, veilige en duurzame werking. Met de bovenstaande tips en tricks houd je jouw pelletkachel in optimale conditie. Vergeet dus niet je kachel regelmatig schoon te maken, hoogwaardige pellets te gebruiken en indien nodig professionele inspecties uit te laten voeren. Zo geniet je nog lang van de gezellige warmte en sfeer die je pelletkachel biedt!

  • Deel