Ga naar de inhoud

Houtkachel schoonmaken

Een houtkachel in huis is hartstikke gezellig. Zodra het vuur brandt, is het puur genieten. Maar daarna… Goed onderhoud van een houtkachel is belangrijk voor de veiligheid en efficiëntie van de kachel. Door hem regelmatig schoon te maken, kan je nog lang genieten van die heerlijke warmte in huis! Op deze pagina geven we je handige tips voor het schoonmaken van een houtkachel.

Waarom een houtkachel schoonmaken belangrijk is

Wil je nog lang kunnen genieten van je houtkachel én wil je hout stoken op een veilige en verantwoorde manier, dan is het essentieel om je houtkachel regelmatig schoon te maken.

Hout stoken leidt tot as, maar kan ook roet en uiteindelijk creosoot tot gevolg hebben. Dat laatste is een substantie die lijkt op teer en kan zich gaan ophopen in je rookkanaal. Wordt deze creosootlaag te dik, dan kan dit leiden tot een schoorsteenbrand.

Creosootvorming is eigenlijk al een signaal dat er iets niet goed gaat. Je stookt te nat hout, je smoort je vuur of je rookkanaal trekt niet goed. Bij goede verbranding is teervorming vrijwel uitgesloten. Voorkom dus brand én houd de efficiëntie van je kachel hoog door je houtkachel schoon te maken.

Hoe vaak moet je een houtkachel schoonmaken?

Een houtkachel schoonmaken hoeft heus niet elke keer nadat je hem hebt gebruikt. Probeer de kachel tenminste één keer per jaar goed schoon te maken. Het beste moment hiervoor is aan het einde van het stookseizoen, dit is vaak ergens aan het begin van het voorjaar. Gebruik je je houtkachel erg intensief, dan is het verstandig om hem vaker te reinigen. Laat sowieso regelmatig je kachel én rookkanaal controleren op de aanwezigheid van roet en creosoot.

Hoe maak je een houtkachel schoon?

Het schoonmaken van een houtkachel bestaat uit drie onderdelen: de ruit, de verbrandingskamer en het rookkanaal. Hieronder vind je tips voor elk onderdeel:

De ruit van de houtkachel schoonmaken

Gebruik een speciale ruitenreiniger voor kachels om de ruit schoon te maken. Deze ruitenreiniger helpt met het losweken van roet-, rook-, teer- en koolafzettingen. Breng de reiniger aan op de ruit van je houtkachel en laat het even inwerken. Maak de ruit vervolgens schoon met een zachte doek of papier.

Een goedkopere optie is om een vochtige prop keukenpapier te pakken en te dopen in de as die je op de bodem van je kachel vindt. Veeg met deze prop over je kachelruit en verwijder zo alle roetdeeltjes. Daarna veeg je het glas schoon met een ongebruikt stuk keukenpapier.

Een andere manier om de ruit van je houtkachel schoon te maken is door je kachel enige tijd voluit te laten branden. Hierdoor wordt eventuele roetaanslag op je ruit weggebrand.

De verbrandingskamer schoonmaken

Verwijder de as uit de verbrandingskamer met een aszuiger of een schep. Maak de binnenkant van de verbrandingskamer schoon met een staalborstel. Maak de buitenkant van de kachel schoon met een vochtige doek.

Let erop dat as in je kachel ook een functionele waarde heeft. Naast dat je het kan gebruiken om de ruit van je houtkachel schoon te poetsen, beschermt as ook goed de bodem van je kachel tegen hitte. Dit komt omdat as erg goed isoleert. Bovendien is het makkelijker je kachel aan te steken wanneer er een laagje as ligt. Het is dus niet altijd nodig om as te verwijderen. Laat je informeren door de fabrikant (via de gebruiksaanwijzing van je kachel) of een kachel-expert over wat voor jouw houtkachel de beste omgang is met het as in je kachel.

Het rookkanaal schoonmaken

Zorg dat je kachel volledig is afgekoeld en sluit vervolgens de luchttoevoer af. Haal de kachel uit elkaar en maak het rookkanaal schoon met een speciale borstel. Verwijder alle roet en creosoot uit het kanaal en zorg dat er geen obstakels meer zijn. Ons advies is om dit onderdeel – het rookkanaal schoonmaken – door een professionele ASPB-erkende schoorsteenveger (www.schoorsteenveger.nl) te laten doen.

  • Deel