Ga naar de inhoud

Onderhoud van je houtkachel

Je wil natuurlijk nog lang kunnen genieten van je houtkachel. Goed en regelmatig onderhoud is dan erg belangrijk. Maar je moet je kachel ook goed onderhouden om de gezondheid van jou en anderen niet onnodig schade aan te richten. Lees hier hoe je onderhoud van je kachel toepast.

Als trotse bezitter van een houtkachel is het belangrijk dat je regelmatig onderhoud pleegt. Een houtkachel heeft weliswaar geen jaarlijks onderhoud nodig, toch is het belangrijk om regelmatig het rookkanaal te laten vegen. Waarom? Omdat creosoot zich hier kan opbouwen. Dit is een teerachtige en brandbare substantie die ontstaat bij het verbranden van hout. Creosoot is vaak de oorzaak van een schoorsteenbrand.

Het rookkanaal laat je het beste vegen door een expert, zoals een ASPB-erkende schoorsteenveger (www.schoorsteenveger.nl) . Het eenvoudige onderhoud van je houtkachel kan je in de meeste gevallen prima zelf uitvoeren. Volg hierbij onze ABCD van onderhoudsstappen:

A: Aslade legen

Zo is het bij veel houtkachels belangrijk om de aslade regelmatig te legen. Maar let op: bij sommige toestellen met een dichte stookbodem is het juist beter om de as niet te vaak weg te halen. Lees dus altijd eerst goed de gebruiksaanwijzing van je kachel voordat je tot onderhoud overgaat.

B: Bekijk het vuurvaste koord

Om de deur van je houtkachel zit een vuurvast koord. Dit koord zit er om je deurtje zonder kieren te laten sluiten. Ook wordt dit vuurvaste touw gebruikt om de aansluiting tussen de kacheluitgang en het pijpmateriaal goed af te dichten. Op deze manier wordt er geen ‘valse’ lucht aangezogen.

Bekijk regelmatig het vuurvaste koord om te zien of het aan vervanging toe is. Als dit zo is, vervang je koord, zodat er geen ongewenste lucht bij het vuur komt. Je kan vuurvast kachelkoord kopen waar een kleefstrip opzit, of je koopt kachelkoord en een tube koordenlijm. Dit is speciale lijm die vuurvast is.

C: Check je remplaat

Een remplaat (soms ook wel een vlamplaat of keerplaat genoemd) zorgt ervoor dat de warmte langer in je kachel blijft. De remplaat remt de rookgassen af, zodat deze niet direct de schoorsteen ingaan. Daarnaast zorgt een remplaat ook voor stuwing, waardoor onverbrande gassen secundair naverbrand worden. Op deze manier verbrand je het hout zo volledig mogelijk.

Remplaten heb je in diverse materialen, zoals gietijzer, steen, beton of cortenstaal. Zo’n plaat kan gaan slijten en op den duur zelfs vervormen of kapotgaan. Bekijk daarom regelmatig de staat van je remplaat en vervang deze op tijd.

D: Doe het onderhoud in de zomer

Plan het onderhoud aan je kachel het liefst in in de zomer. Dit is namelijk buiten het zogeheten stookseizoen en zo zorg je ervoor dat je kachel up and running is op het moment dat de kou weer voor de deur staat en je juist naar hartenlust wil gaan stoken.

  • Deel