Aardgas
Een gashaard of gaskachel is een verwarmingsapparaat met als brandstof aardgas. Vaak zijn ook andere gassen mogelijk zoals propaangas. Een vrijstaand toestel noemen wij een kachel en een ingebouwd toestel een inzethaard of inbouwhaard.
Een gaskachel voor lokale verwarming
Een sfeervolle en efficiënte verwarmer, dat is een gashaard of gaskachel in uw woonkamer. Overdag de centrale verwarming of warmtepomp uit of op een lage basistemperatuur, ’s avonds snel een warme en gezellige woonkamer. Zo kunt u met een gashaard besparen én genieten, bovendien zorgt het vuur voor een sfeervol middelpunt in uw interieur.
Bij lokale warmte benut je de energie optimaal op de plaats waar u zit, zonder onnodig andere ruimtes in huis te verwarmen. En omdat vrijwel alle moderne gashaarden omgebouwd kunnen worden naar propaan of biopropaan, eindigt de toekomst van een gashaard niet zodra uw woning van het gas gehaald wordt.
Vuur, warmte en vermogen
Waar vuur is, is warmte. En een grote haard betekent veel vuur, dus veel warmte en een hoog vermogen. Toch is het formaat en het juiste vermogen bij een gashaard tegenwoordig minder belangrijk, omdat veel toestellen over meerdere branders beschikken die afzonderlijk geschakeld kunnen worden. Zo kunt u ook bij een grote haard nog steeds genieten van een mooi vuur waarbij u rekening kunt houden met uw warmtebehoefte. Een prima balans dus.
Veelgestelde vragen over aardgas
-
Zijn gashaarden vervuilend?
Gas is een fossiele brandstof. Gas zorgt bij verbranding voor de uitstoot van CO2 en andere vervuilende stoffen. Wel komt bij de verbranding van aardgas aanzienlijk minder CO2 (tot wel 45%) en andere vervuilende stoffen vrij. Aardgas staat dan ook wel bekend als de schoonste fossiele brandstof.
-
Heb je voor een gashaard een schoorsteen nodig?
Bij de installatie van een gashaard is het plaatsen van een rookgasafvoer onvermijdelijk. Er komen immers verbrandingsgassen vrij die schadelijk zijn voor de gezondheid van mens en dier. Wel is het plaatsen van een rookgasafvoer voor een gashaard of gaskachel vaak eenvoudig, omdat deze ook via een geveldoorvoer kan worden aangesloten. Let wel op de daarvoor geldende regels, een specialist kan u hierover adviseren.
-
Mag je een gashaard zelf installeren en onderhouden?
Nee, sinds 1 april 2023 is de zogenaamd CO-Vrij wetgeving van kracht. Een gastoestel mag door die nieuwe wet uitsluitend nog worden geinstalleerd of onderhouden door een gecertificeerd bedrijf, de installateur moet daarnaast ook beschikken over de vereiste vakdiploma’s.
-
Kunnen alle toestellen op zowel aardgas als propaan branden?
Vrijwel alle moderne gastoestellen kunnen worden omgebouwd, waarna ze geschikt zijn voor aardgas óf propaan. Het is niet mogelijk om zonder aanpassingen een toestel aan te sluiten op een andere gassoort. Op de bij het toestel aanwezig typeplaat kunt u zien of het toestel geschikt is voor aardgas (in Nederland G25) of propaan (in Nederland G30).
-
Wat is de CO-Vrij wetgeving?
Om het aantal slachtoffers door koolmonoxidevergiftiging te beperken, is op 1 april 2023 een nieuwe wetgeving in werking getreden: het wettelijk CO-stelsel. Vanaf die datum mogen alleen CO-vrij-gecertificeerde bedrijven werkzaamheden uitvoeren aan een gasverbrandingsinstallatie. Een niet-gecertificeerd bedrijf inhuren of zelf klussen aan een gasverbrandingsinstallatie is vanaf die datum verboden.
CO-vrij gecertificeerde bedrijven herkent u aan het CO-vrij-logo en zijn te vinden in het register gasverbrandingsinstallaties. Een installateur draagt bovendien (digitale) legitimatie bij zich waarmee hij of zij kan aantonen voor een gecertifieerd bedrijf te werken. Bedrijven die na 1 april 2023 niet in het register staan, mogen geen werkzaamheden meer uitvoeren aan gasverbrandingsinstallaties totdat zij het CO-vrij-certificaat behalen.
-
Moet het toestel voldoen aan Ecodesign?
Ja, vanaf 1 januari dienen alle verwarmingstoestellen te voldoen aan Ecodesign, EU regelgeving waarmee wordt aangetoond dat het toestel voldoet aan de geldende eisen. Ook dient het toestel te zijn voorzien van een zogenaamd Ecolabel, waarmee de energie-efficiency wordt aangetoond.
-
Hoeveel gas verbruikt een gashaard of gaskachel?
Dat is altijd lastig te zeggen want dat hangt af van de grootte van het toestel en uw stookgedrag. Je hebt toestellen met een vermogen van 3kW en ook van 15kW. Het moge duidelijk zijn dat die van 15kW meer gas verbruikt dan die van 3kW. Hebt u het toestel altijd op vol branden of juist niet? Een vuistregel voor de gemiddelde goed geïsoleerde woonkamer is dat een gastoestel met een vermogen van ongeveer 7kW voldoet en dat die al snel wat lager wordt gezet omdat het anders te warm wordt. In de praktijk zal men gemiddeld uitkomen op een verbruik tussen de 0,5 en 1 kuub gas per uur. Bij een prijs van €1,40 per kuub kost dat dus tussen de 70 cent en 1,40 per uur. Dar staat tegenover dat u minder gas verbruikt voor uw CV. Als u slim stookt kunt u op gas besparen, bijvoorbeeld door de thermostaat standaard op 17 graden te zetten voor de hele woning. De pieken vangt u op met de lokale haard of kachel, snel en efficiënt. Ook in het najaar kan de CV later aan en in het voorjaar weer eerder uit.