Ga naar de inhoud

Pelletkachel installeren

Een pelletkachel installeren lijkt misschien eenvoudig, maar er zijn heel wat zaken waar je op moet letten wil je zo’n kachel goed en veilig aan het werk krijgen. Een goed geïnstalleerde pelletkachel leidt tot een optimale verbranding én een veilige woon- en leefsituatie. Wij raden dan ook ten strengste aan om je pelletkachel door een DE-erkend bedrijf te laten installeren. Wil je weten wat er komt kijken bij de installatie van een pelletkachel, lees dan verder.

Wil je toch zelf een pelletkachel installeren, dan zijn een aantal zaken erg belangrijk. We benoemen ze hieronder kort. Wil je nou meer informatie over de randvoorwaarden voor een veilige installatie, overleg dan vooral met de leverancier van je pelletkachel en volg de installatiehandleiding. Let op, deze dient beschikbaar te zijn in de Nederlandse taal en getoetst te zijn aan de Nederlandse wet- en regelgeving.

1. Kies de juiste locatie

Voordat je begint met de installatie van je pelletkachel is het belangrijk om de juiste locatie voor je toestel te kiezen. Hou hierbij rekening met de veiligheid en de ventilatie. Je wil je kachel niet te dichtbij brandbare materialen plaatsen of in de buurt van ontvlambare gassen of vloeistoffen. Zorg daarnaast voor voldoende ventilatie in de ruimte waar je je pelletkachel installeert. Dit voorkomt niet alleen ophoping van schadelijke rookgassen, maar leidt ook tot een betere verbranding van je pellets.

2. Installeer het rookkanaal

Het rookkanaal is een essentieel onderdeel van de pelletkachel-installatie. Ook hier zijn de juiste locatie en veiligheid belangrijk, maar goede isolatie mag natuurlijk ook niet ontbreken. Een goed geïsoleerd rookkanaal voorkomt warmteverlies en vermijdt condensatieproblemen.

Hou je bij het installeren van het rookkanaal aan alle veiligheidsnormen en voorschriften. Let er in ieder geval op dat het rookkanaal rechtstreeks naar buiten leidt en altijd boven de nok van de woning uitmondt. Vermijd scherpe bochten en installeer het rookkanaal niet in de buurt van brandbaar materiaal.

3. Plaats de pelletkachel

En dan is het tijd om de pelletkachel zelf te plaatsen. Voor een goede en veilige installatie zijn de volgende onderdelen sowieso van belang:

  • Ondergrond: Zorg voor een stevige en hittebestendige ondergrond waarop de pelletkachel kan staan. Een vuurbestendige vloerplaat is aan te raden.
  • Aansluiting: Sluit de pelletkachel aan op het rookkanaal volgens de instructies van de fabrikant. Zorg ervoor dat alle verbindingen goed vastzitten en correct zijn afgedicht.
  • Elektrische aansluiting: Sluit de pelletkachel aan op een geschikt (geaard) stopcontact. Raadpleeg de handleiding voor specifieke elektrische vereisten.

4. Zorg voor constante brandstoftoevoer

Om je pelletkachel goed te laten werken, moet je zorgen voor een constante brandstoftoevoer en de juiste instellingen. Vul de pelletkachel daarom altijd alleen met hoogwaardige houtpellets. Stel de gewenste temperatuur en andere instellingen in op het bedieningspaneel van de pelletkachel. Veel moderne pelletkachels hebben programmeerbare functies voor extra gemak.

Laat je pelletkachel installeren door een expert

Hierboven staan globaal de stappen die nodig zijn om zelf een pelletkachel te installeren. Toch raden wij zelf installeren niet aan. Waarom? Omdat er nou eenmaal zó veel zaken zijn waar je op moet letten en elke situatie ook anders is. De kans is hierdoor heel groot dat je iets over het hoofd ziet en er van alles mis kan gaan.

Zo moet je bij een rieten dak opletten dat je een vonkenvanger plaatst na de uitmonding van je schoorsteen om te voorkomen dat er vonken op je dak komen. En wist je dat de juiste diameter en de lengte van het rookkanaal bepalend zijn voor het goed en veilig werken van je pelletkachel? Ook met betrekking tot het voorkomen van schoorsteenbrand is dit belangrijk.

Allemaal details waar je wellicht niet van op de hoogte bent en het zijn ook allemaal situatie-afhankelijke details die we hier om die reden niet allemaal kunnen uitlichten. Het beste is en blijft dan ook om een pelletkachel te laten installeren door een expert.

Veilige en verantwoorde installatie van pelletkachels

Er zijn immers heel wat zaken waar je op moet letten bij een veilige en verantwoorde installatie van een pelletkachel. Bezoek een specialist bij jou in de buurt en maak snel een afspraak, of bezoek een van de vele showrooms in ons land. Hier krijg je advies op maat door een van de vele opgeleide en erkende NHK-specialisten.

 

 

  • Deel