Ga naar de inhoud

Propaangas

Een gashaard of gaskachel is een verwarmingsapparaat met als brandstof aardgas of propaangas. Propaangas is als fossiele brandstof, maar ook als biobrandstof (biopropaan). Een vrijstaand toestel noemen wij een kachel en een ingebouwd toestel een inzethaard of inbouwhaard.

Een gaskachel voor lokale verwarming

Een sfeervolle en efficiënte verwarmer, dat is een gashaard of gaskachel in uw woonkamer. Overdag de centrale verwarming of warmtepomp uit of op een lage basistemperatuur, ’s avonds snel een warme en gezellige woonkamer. Zo kunt u met een gashaard besparen én genieten, bovendien zorgt het vuur voor een sfeervol middelpunt in uw interieur.
Bij lokale warmte benut je de energie optimaal op de plaats waar u zit, zonder onnodig andere ruimtes in huis te verwarmen. En omdat vrijwel alle moderne gashaarden omgebouwd kunnen worden naar propaan of biopropaan, eindigt de toekomst van een gashaard niet zodra uw woning van het gas gehaald wordt.

Een gashaard zonder gasaansluiting

Een propaan gashaard kan in vrijwel elk gebouw worden aangelegd. Je hoeft dus niet aangesloten te zijn op het gasnet om een gashaard of gaskachel te kunnen gebruiken. Veel bedrijven bieden standaard voorzieningen voor een praktische, veilige en vooral ook esthetische oplossing voor het opslaan van de gasflessen in de tuin. Deze vorm van aansluiten voldoet aan alle vereisten voor toepassing in en om de woning. Op deze wijze kun je ook in de nieuwbouwwijken genieten van je eigen gashaard.

Vuur, warmte en vermogen

Waar vuur is, is warmte. En een grote haard betekent veel vuur, dus veel warmte en een hoog vermogen. Toch is het formaat en het juiste vermogen bij een propaan gashaard tegenwoordig minder belangrijk, omdat veel toestellen over meerdere branders beschikken die afzonderlijk geschakeld kunnen worden. Zo kunt u ook bij een grote haard nog steeds genieten van een mooi vuur waarbij u rekening kunt houden met uw warmtebehoefte. Een prima balans dus.

Veelgestelde vragen over propaangas

  • Zijn propaan gashaarden vervuilend?

  • Heb je voor een propaan gashaard een schoorsteen nodig?

  • Mag je een propaan gashaard zelf installeren en onderhouden?

  • Kunnen alle toestellen op zowel aardgas als propaan branden?

  • Wat is de CO-Vrij wetgeving?

  • Moet het toestel voldoen aan Ecodesign?

  • Hoeveel gas verbruikt een gashaard of gaskachel?

  • Deel