Gashaard installeren
Wil je optimaal genieten van je gashaard dan is vakkundige installatie en onderhoud essentieel. Vanaf 1 april 2023 is het zelfs wettelijk verplicht om je haard te laten installeren en onderhouden door een gecertificeerd bedrijf. Daarbij wordt gelet op de juiste luchtcirculatie rond de haard, maar ook op de juiste uitmonding en brandveilige plaatsing van de rookgasafvoer. En, voordat een vakkundige installateur de haard oplevert is hij zeker van een veilige installatie en geeft hij u instructie hoe de haard juist te gebruiken.
Goede ventilatie minder belangrijk bij gesloten toestellen
Een goede ventilatie in de ruimte waarin je gaskachel staat was vroeger om meerdere redenen erg belangrijk. Tegenwoordig zijn vrijwel alle nieuwe toestellen zogenaamde gesloten toestellen. Deze branden onafhankelijk van de ruimte waarin de kachel staat en houdt zo het leefklimaat in de ruimte optimaal.
De montage of installatie van een gastoestel
Er zijn verschillende manieren om een gaskachel te monteren. De populairste montage is de vrijstaande gaskachel, je hoeft hierbij namelijk weinig tot niks te (ver)bouwen of slopen. Je kan ook kiezen voor een hangende gaskachel. Deze hangt bijvoorbeeld aan de muur (via een beugel) of aan het plafond, voor een prachtig zwevend effect.
Daarnaast kan je ook kiezen voor een inzet- of inbouwhaard. Deze wordt vaak toegepast bij het ombouwen van een openhaard (dat minder efficiënt verbrandt) of wanneer men de kachel in een wandmeubel geplaatst wil hebben.
De plaatsing van de gaskachel
Let er op dat de gaskachel vrij staat. Dit betekent in de praktijk aan de achterkant van de kachel zo’n 10 centimeter afstand houden tot een muur of een ander niet-brandbaar iets, aan de zijkanten ongeveer een halve meter en aan de voorzijde minimaal een meter. De precieze afstanden verschillen per kachel en woonsituatie, laat een specialist de juiste installatie verzorgen.
Een veilige aansluiting op het juiste rookkanaal
Een erg belangrijk onderdeel van de correctie installatie van je gaskachel is een veilige aansluiting op het rookkanaal. De rook die ontstaat bij de verbranding van gas (vooral CO2 en CO) moet immers op een verantwoorde manier weg kunnen en zeker niet in de ruimte terechtkomen.
Er bestaan wettelijke eisen waaraan een rookkanaal moet voldoen op het gebied van kwaliteit, materiaal en constructie. Ook hierom raden we aan om een gastoestel te laten installeren door een erkende installateur. Deze is namelijk op de hoogte van alle wet- en regelgeving en zal zich hier ook aan houden.
Het is mogelijk om je gastoestel aan te sluiten op een bestaand schoorsteenkanaal, ook als daar bijvoorbeeld eerst een houtkachel onder gestaan heeft. Is het rookkanaal niet aanwezig, dan moet er een nieuw en goed werkend rookkanaal gerealiseerd worden. Let daarbij op dat de rookgasafvoer past bij het toestel! Afmetingen, lengte en eventuele verslepingen moeten berekend worden.
Let wel op, een bestaand rookkanaal moet in de meeste gevallen nog aangepast worden op je nieuwe gastoestel. Een gemetselde schoorsteen moet altijd worden voorzien van een RVS voering in de juiste afmeting.
Veilige en verantwoorde installatie van gastoestellen
Zoals je ziet, zijn er nogal wat zaken waar je op moet letten bij een veilige en verantwoorde installatie van een gastoestel. Bezoek een specialist bij jou in de buurt en maak snel een afspraak, of bezoek een van de vele showrooms in ons land. Hier krijg je advies op maat door een van de vele opgeleide en erkende NHK-specialisten.
Wat is periodiek onderhoud?
Voor de onderhoudstermijnen verwijzen we u graag naar de gebruiksvoorschriften van de fabrikant. Hij is immers degene die het beste kan inschatten welk onderhoud uw gastoestel nodig heeft. Waar wordt gesproken over periodiek onderhoud, is het aan te bevelen om minimaal eens per twee jaar onderhoud te laten doen door een CO-vrij gecertificeerde vakman. Aan de hand van een checklist controleert hij alle belangrijke zaken en maakt deze schoon. Zo kunt u komende winter veilig en vertrouwt uw haard aansteken. Zijn de ruiten van uw haard vies? Waarschijnlijk kunt u deze zelf reinigen. Raadpleeg daarvoor de instructies van de fabrikant van uw toestel en volg deze nauwkeurig op.
CO-Vrij wetgeving
Om het aantal slachtoffers door koolmonoxidevergiftiging te beperken, is op 1 april 2023 een nieuwe wetgeving in werking getreden: het wettelijk CO-stelsel. Vanaf die datum mogen alleen CO-vrij-gecertificeerde bedrijven werkzaamheden uitvoeren aan een gasverbrandingsinstallatie. Een niet-gecertificeerd bedrijf inhuren of zelf klussen aan een gasverbrandingsinstallatie is vanaf die datum verboden. Dat geldt voor zowel aardgas al propaangas.
CO-vrij gecertificeerde bedrijven herkent u aan het CO-vrij-logo en zijn te vinden in het register gasverbrandingsinstallaties. Een installateur draagt bovendien (digitale) legitimatie bij zich waarmee hij of zij kan aantonen voor een gecertifieerd bedrijf te werken. Bedrijven die na 1 april 2023 niet in het register staan, mogen geen werkzaamheden meer uitvoeren aan gasverbrandingsinstallaties totdat zij het CO-vrij-certificaat behalen.