Buitenstook
Het verschil tussen buitenstook en binnenstook van hout heeft betrekking op de locatie waar het hout wordt verbrand.
Buitenstook verwijst namelijk naar het verbranden van hout in een buitenhaard, vuurkorf, vuurplaats of een vergelijkbare openluchtconstructie. Ook vallen Paasvuren en vreugdevuren (bijv. strand Scheveningen en Duindorp) onder buitenstook. Voorbeelden voor kleinschalige vuren zijn in de achtertuin, op een terras of op een camping. Buitenstook wordt meestal gedaan voor recreatieve doeleinden, zoals het creëren van een gezellige sfeer, het roosteren van marshmallows. In sommige gevallen zelfs het verwarmen van een buitenruimte.
Binnenstook daarentegen verwijst naar het verbranden van hout in een kachel, openhaard of een ander verwarmingstoestel dat in een afgesloten ruimte binnenshuis is geplaatst. Binnenstook wordt naast het creëren van sfeer en gezelligheid ook gebruikt als een bron van warmte voor het verwarmen van een woonruimte. Het kan een efficiëntere manier zijn om warmte te genereren, omdat het de warmte vasthoudt en gelijkmatig kan verspreiden in de kamer. Ook het leveren van een snelle warmtebron naast een CV-installatie of warmtepomp kan een belangrijke reden zijn voor het lokaal verwarmen met hout of pellets.
Er zijn enkele belangrijke overwegingen bij het gebruik van binnenstook en buitenstook van hout:
Veiligheid
Binnenstook vereist dat er aandacht wordt besteed aan de wettelijke regels (Bouwbesluit) en veiligheidsvoorschriften (installatievoorschriften) om te zorgen voor een goede luchtstroom, het voorkomen van koolmonoxidevergiftiging en het verminderen van brandgevaar. Ook zijn de rookgasafvoeren gebonden aan verplichte gebieden en hoogtes, waarbi rekening gehouden dient te worden met de omgeving. Buitenstook heeft over het algemeen minder beperkende wettelijke regels, maar er moeten nog steeds voorzorgsmaatregelen worden genomen om te voorkomen dat het vuur zich verspreidt of onbeheersbaar wordt.
Milieueffecten
Beide vormen van houtstook hebben potentiële milieueffecten. Bij binnenstook kan onjuist gebruik of het verbranden van ongeschikt hout leiden tot sterke luchtverontreiniging en emissie van schadelijke stoffen. Buitenstook veroorzaakt vaak een hogere mate van luchtverontreiniging veroorzaken, waarbij de impact op de luchtkwaliteit en hinder (overlast) groter is omdat het op straatniveau plaatsvindt.