Ga naar de inhoud

Hout open gestookt

Er zijn een aantal redenen waarom een openhaard als slechter wordt beschouwd dan een gesloten haard. Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen:

Energie-efficiëntie

Een openhaard heeft doorgaans een lage energie-efficiëntie. Het grootste deel van de warmte die wordt gegenereerd door een openhaard verdwijnt door de schoorsteen. Hierdoor gaat er veel warmte verloren en moet er meer brandhout worden gebruikt om een ruimte te verwarmen. Een gesloten haard daarentegen is ontworpen om de warmte beter vast te houden en efficiënter te verspreiden in de kamer.

Veiligheid

Openhaarden brengen bepaalde veiligheidsrisico’s met zich mee. Vonken en brandende deeltjes kunnen uit de openhaard springen en brandgevaar veroorzaken, vooral als er geen juiste bescherming aanwezig is. Een gesloten haard, met zijn glazen deur, biedt meer bescherming tegen dergelijke gevaren.

Luchtkwaliteit

Openhaarden stoten aanzienlijke hoeveelheden rook, uitlaatgassen en fijne deeltjes uit in de lucht, wat de luchtkwaliteit in en rondom de woning kan beïnvloeden. Deze deeltjes kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid, vooral voor mensen met ademhalingsproblemen of allergieën. Een gesloten haard is beter afgesloten en heeft doorgaans een rookafvoersysteem dat zorgt voor een efficiëntere verbranding en minder emissies.

Onderhoud

Een openhaard vereist over het algemeen meer onderhoud dan een gesloten haard. Het roet en de as moeten regelmatig worden verwijderd, en de schoorsteen moet worden geïnspecteerd en schoongemaakt om te zorgen voor een goede luchtstroom. Gesloten haarden hebben ook onderhoud nodig, maar doorgaans minder frequent.

Verwarming

Een openhaard is niet zo efficiënt in het verwarmen van een hele ruimte of het huis als een gesloten haard. De meeste warmte van een openhaard stijgt op en verdwijnt door de schoorsteen. Gesloten haarden hebben betere warmteafgifte-systemen, zoals ventilatoren en kanalen, om de warmte gelijkmatiger te verspreiden en de efficiëntie te verhogen.

 

  • Deel