Houtkachel schoonmaken
Een houtkachel in huis is hartstikke gezellig. Zodra het vuur brandt, is het puur genieten. Maar daarna… Je houtkachel goed onderhouden is erg belangrijk voor de veiligheid. Ook brandt een houtkachel efficiënter als je deze goed schoonhoudt. Hoe maak je een houtkachel schoon? Wat heb je daarvoor nodig? En hoe vaak moet je een houtkachel schoonmaken?
Waarom je jouw houtkachel moet schoonmaken
Het regelmatig schoonmaken van jouw houtkachel én het rookkanaal is essentieel voor het stoken van hout op een zo veilig en efficiënt mogelijke manier.
Hout stoken leidt tot as, maar heeft ook roet en uiteindelijk creosoot tot gevolg. Creosoot is een substantie die lijkt op teer. Het kan zich ophopen in je rookkanaal. Als deze creosootlaag te dik wordt, kan dat leiden tot schoorsteenbrand.
Creosootvorming is eigenlijk al een signaal dat er iets niet goed gaat. Je stookt te nat hout, je smoort je vuur of je rookkanaal trekt niet goed. Bij betere verbranding is creosootvorming vrijwel uitgesloten.
Lees meer over de vier pijlers voor beter stoken
Door regelmatig kachelonderhoud haal je een eventuele creosootlaag weg. Daarmee verklein je het risico op brand! Bovendien houd je de efficiëntie van je kachel hoger.
Houtkachel schoonmaken: zo doe je dat stap-voor-stap
Het schoonmaken van je houtkachel is niet ingewikkeld. Zorg voor de juiste benodigdheden en volg onderstaande vier stappen.
Dit heb je nodig voor het schoonmaken van een houtkachel
- aszuiger voor het verwijderen van as en stof;
- zachte borstel voor het reinigen van de verbrandingskamer;
- schoonmaakmiddel kachelruiten voor streeploze ruiten;
- kachelborstel voor het schoonmaken van de ruiten en de binnenkant;
- beschermende handschoenen voor je veiligheid tijdens het schoonmaken.
- Laat de houtkachel volledig afkoelen
Zorg ervoor dat er geen smeulende resten achterblijven.
Doe de oude asresten na recent stoken nooit rechstreeks in de kliko. Gebruik hiervoor een stalen bak waarin de asresten nog enige tijd bewaard worden. Dit om er zeker van te zijn dat er geen gloeiende delen meer aanwezig zijn. As kan nog lang nagloeien. - De verbrandingskamer schoonmaken
Gebruik de aszuiger of een schep om het as uit de verbrandingskamer te verwijderen. Maak de binnenkant van de verbrandingskamer schoon met een zachte borstel.
As heeft ook een functionele waarde. Naast dat je het gebruikt om de ruiten van je kachel schoon te maken (zie stap 3 - Reinig de ruiten), beschermt as de bodem van je kachel tegen hitte. Dit komt omdat as goed isoleert.
Het is bovendien gemakkelijker om je kachel aan te steken als er een laagje as in ligt. Het is dus niet altijd nodig om as te verwijderen. Laat je informeren door de fabrikant van je kachel of een kachel-expert. - Reinig de ruiten
Er zijn drie manieren om de ruiten van je houtkachel te reinigen:
- met een ruitenreiniger;
- met een vochtige prop keukenpapier;
- roetaanslag op de ruiten laten wegbranden.
Gebruik een speciale ruitenreiniger om de kachelruiten schoon te maken. Dit helpt met het losweken van roet-, rook-, teer- en koolafzettingen. Een zachte borstel helpt om hardnekkig vuil los te maken. Breng de reiniger aan op de ruit van je houtkachel en laat het even inwerken. Maak de ruit daarna schoon met een zachte doek of papier.
Een andere optie is om een vochtige prop keukenpapier te pakken. Deze prop dep je in de as die op de bodem van de kachel ligt. Veeg vervolgens met de prop over je kachelruit. Zo verwijder je alle roetdeeltjes. Daarna veeg je het glas schoon met een ongebruikt stuk keukenpapier.
Nog een manier om de houtkachelruiten schoon te maken, is door je kachel een tijd voluit te laten branden. Hierdoor wordt roetaanslag op je ruit weggebrand. - Rookkanaal (laten) schoonmaken
Sluit de luchttoevoer af. Haal de kachel uit elkaar en maak het rookkanaal schoon met een borstel. Verwijder alle roet en creosoot uit het kanaal en zorg dat er geen obstakels meer zijn.
Om het risico op schoorsteenbrand te verkleinen, kun je het rookkanaal het beste schoon laten maken door een professionele, ASPB-erkende schoorsteenveger. Kijk hiervoor op www.schoorsteenveger.nl.
Er zijn onbetrouwbare partijen die hoge kosten rekenen voor het schoonmaken van het rookkanaal. De veegkosten voor het schoonmaken van een standaard rookkanaal liggen rond de € 75,-. Dit geldt voor het complete rookkanaal en niet per meter. Nog een tip: bij een nieuwe installatie hoeft de schoorsteenkap niet vervangen te worden.
Hoe vaak moet je een houtkachel schoonmaken?
Een houtkachel schoonmaken hoeft heus niet elke keer nadat je hem hebt gebruikt.
Een vuistregel is om de kachel minstens één keer per jaar goed schoon te maken. Het beste moment hiervoor is aan het einde van het stookseizoen. Dit is vaak ergens aan het begin van het voorjaar.
Gebruik je jouw houtkachel intensief? Dan is het verstandig om hem vaker te reinigen.
Met een goed onderhouden installatie stook je zo veilig en efficiënt mogelijk
Door regelmatig je kachel en rookkanaal schoon te (laten) maken én beter te stoken, geniet je op een zo veilig mogelijke manier van een warme sfeer in huis.
Sla dit klusje dus zeker niet over en maak er een gewoonte van om jouw houtkachel in topconditie te houden.
Wil je leren hoe je beter stookt?
Volg een stooktraining