Oude haard is geld waard
Schonere vuren, in welke vorm dan ook, dragen bij aan een schonere woonomgeving! Ontvang tot wel € 500,- retour bij inruil van je oude stooktoestel tegen een moderne haard of kachel op (bio)gas, elektra, hout of pellets. Daarmee verwarm je lokaal veel efficiënter, schoner en zuiniger dan met je oude haard of kachel. Voor een houtkachel kan dat wel oplopen tot 80% verbetering, voor andere stookvormen mogelijk nog hoger.
Deelnemende bedrijven
Wat houdt de inruilcampagne in?
Op 1 juni 2024 start de Nederlandse Haarden- en Kachelbranche een landelijke inruilcampagne, gericht op het uit de markt halen van (zwaar) verouderde, slecht functionerende verbrandingstoestellen en de bijbehorende installatie. Waar diverse gemeenten in Nederland zich uitsluitend richten op het verwijderen van oude rookkanalen, pakt de NHK het in deze campagne breed aan.
Wat verstaan we onder oude toestellen?
- Een oude houtkachel met een laag rendement en een slechte verbranding (ca. 20 jaar of ouder)
- Een openhaard (open stookplaats zonder glas / deur)
- Een oud rookkanaal (gemetseld, te kleine of te grote diameter, enz.
Waarvoor te vervangen?
- Door een nieuw toestel op alle mogelijke brandstoffen (gas, biogas, elektrisch, hout, pellets), mits beschikbaar in het assortiment van de deelnemer
- Nieuwe verwarmingstoestellen dienen te voldoen aan de Ecodesign richtlijn
- Het nieuwe toestel dient te worden geïnstalleerd door een DE-erkend installatiebedrijf
Actievoorwaarden:
- Tot wel € 500,- retour voor je oude haard of kachel
- De inruilcampagne geldt uitsluitend bij deze deelnemende bedrijven (link)
- De oude haard of kachel moet aantoonbaar vernietigd worden
- Er moet altijd een haard of kachel teruggeplaatst worden, ongeacht brandstof
- De installatie moet gedaan worden door een DE-erkend bedrijf *
*Lever je oude kachel in bij een expert bij jou in de buurt!
Renovatie van openhaarden
De ouderwetse openhaard heeft een laag rendement, terwijl de moderne inbouw- en inzethaarden juist een hoog rendement hebben en een lage uitstoot. Vaak zie je dan ook dat mensen hun inefficiënte openhaard laten ombouwen tot een veel efficiëntere houtkachel. Binnen de inruilcampagne kan men uiteraard ook kiezen voor een geheel andere brandstof of zelfs een andere vorm van vuur, zoals een elektrische haard. Meer weten?
Waarom je oude stooktoestel inruilen?
Een moderne haard of kachel als sfeervolle warmtebron biedt verschillende voordelen, waaronder:
-
Sfeer
Niets gaat boven de warmte en gezelligheid van een lokaal haardvuur.
-
Zuinig met energie
Door alleen lokaal te verwarmen vindt een optimale en directe warmteverspreiding plaats.
-
Onafhankelijkheid
Met sommige brandstoffen ben je minder afhankelijk van fossiele brandstoffen en de mogelijk grillige prijzen van energiemaatschappijen.
-
Efficiëntie
Moderne stooktoestellen (ongeacht brandstofkeuze) zijn zeer efficiënt en kunnen een hoog rendement behalen.
Hoe kies je de juiste haard of kachel?
Bij het kiezen van een haard of kachel (alle brandstoffen!) zijn er een aantal zaken waar je op moet letten.
Formaat
Zorg dat het formaat van je toestel aansluit bij de grootte van de ruimte die je wil verwarmen en vooral ook bij je warmtebehoefte. Een te groot toestel zal in veel gevallen niet optimaal gestookt worden, waardoor deze meer rook en uitstoot geeft dan nodig. Ook wordt hij minder zuinig dan je waarschijnlijk van tevoren had verwacht.
De mate waarin je woning is geïsoleerd speelt hierin ook een belangrijke rol.
EcoDesign
Let erop dat je toestel voldoet aan EcoDesign, een wet die sinds 1 januari 2022 van kracht is om de uitstoot van warmte-toestellen te verbeteren. Nieuw verkochte toestellen moeten voldoen aan deze wet. Van oudere en tweedehands toestellen is vaak niet te zeggen of ze hier aan voldoen, eenvoudigweg omdat ze op deze nieuwe eisen niet getoetst zijn.
Ecolabel
Je toestel moet ook zijn voorzien van een ecolabel, het officiële Europese milieukeurmerk voor producten en diensten. Aan het ecolabel kan je zien hoe efficiënt het toestel is. Een ecolabel is voor alle houtkachels, houthaarden, maar ook gas- en pelletkachels verplicht sinds 1 januari 2018.
Installatie
Een goede en mooie haard of kachel uitkiezen is één, het is net zo belangrijk om deze goed te (laten) installeren. Laat jouw toestel installeren door een vakkundige installateur die beschikt over een DE-erkenning. Gelukkig zijn alle NHK-installateurs DE-erkend, alle deelnemers van deze inruilcampagne ook. Vind er een bij jou in de buurt.
Lokaal verwarmen
Een haard of kachel kan uitstekend dienen als lokale (bij)verwarmer bij moderne huisverwarming. Neem nu bijvoorbeeld een warmtepomp, met een lage basistemperatuur voor het verspreiden van de warmte. Bij plotselinge temperatuurbehoeften, bijvoorbeeld bij kouder weer of je komt thuis van een wandeling met de hond, duurt het best even voordat je de optimale temperatuur in huis bereikt. In sommige gevallen kan dat zelfs een paar uur duren. Een lokale haard of kachel geeft je die directe warmte op het moment dat jij het wilt, op de plaats wáar jij het wilt.
Namelijk in de woonkamer, waar je het behaaglijk, sfeervol en comfortabel wilt hebben.
Veelgestelde vragen over de inruilcampagne
-
Kan ik mijn openhaard inruilen voor een elektrische haard?
-
Moet mijn schoorsteen altijd aangepast worden als ik een Ecodesign kachel ga aansluiten?
-
Mag ik een haard of kachel zelf installeren?
-
Waar vindt ik een deelnemend bedrijf bij mij in de buurt?
Meer informatie over de inruilcampagne?
Bij Beterstoken.nl helpen we je graag bij het maken van de juiste keuze voor een haard of kachel en geven we tips over passende oplossingen, aandachtspunten en goed onderhoud. Mocht je na het lezen van deze pagina toch nog vragen hebben of wil je dat iemand meekijkt met jouw specifieke vraagstuk, bezoek dan een van de vele deelnemers aan de inruilcampagne en ga in gesprek met een expert.