Ga naar de inhoud

Houtkachel installeren

Een houtkachel installeren doe je niet zomaar. Er komt best wat precisiewerk bij kijken en je wil natuurlijk dat de houtkachel op correcte wijze wordt geïnstalleerd. Dit garandeert namelijk een goede verbranding én een veilige woon- en leefsituatie. Het beste is dus om een houtkachel te laten installeren door een expert. DE-erkende bedrijven beschikken over het vakdiploma en borgen hun eindkwaliteit en veiligheid door jaarlijkse steekproeven en een geschillenregeling. Vind je DE-erkende installateur via het Centraal Register Techniek (Verbrandingsinstallaties overige).

Wil je toch weten wat er allemaal komt kijken bij de installatie, lees dan vooral verder.

Bij de installatie van een houtkachel zijn een aantal zaken erg belangrijk. Denk aan:

  • Goede ventilatie
  • De montage of installatie van de houtkachel
  • De plaatsing van de houtkachel
  • Een veilige aansluiting op het juiste rookkanaal

Goede ventilatie is zeer belangrijk

Een goede ventilatie in de ruimte waarin je houtkachel komt te staan is om meerdere redenen erg belangrijk. Ten eerste kan je kachel hierdoor optimaal branden, wat weer goed is voor het kostenplaatje en het zo duurzaam mogelijk branden. Daarnaast riskeer je met slechte ventilatie onvolledige verbranding, wat weer schadelijke stoffen met zich meebrengt.

Goede ventilatie kan je al verkrijgen door een raam of ventilatierooster open te zetten. Bij mechanisch geventileerde ruimtes is dit wat lastiger. Gelukkig zijn moderne houtkachels zo ontworpen dat ze zuurstof ook uit andere plekken, veelal de kruipruimte, verkrijgen.

De montage of installatie van een houtkachel

Er zijn verschillende manieren om een houtkachel te monteren. De populairste montage is de vrijstaande houtkachel, je hoeft hierbij namelijk weinig tot niks te (ver)bouwen of slopen. Je kan ook kiezen voor een hangende houtkachel. Deze hangt bijvoorbeeld aan de muur (via een beugel) of aan het plafond, voor een prachtig zwevend effect.

Daarnaast kan je ook kiezen voor een inzet- of inbouwhaard. Deze wordt vaak toegepast bij het ombouwen van een openhaard (dat minder efficiënt hout verbrandt) of wanneer men de kachel in of om een meubel geplaatst wil hebben.

De plaatsing van de houtkachel

Zoals gezegd moet de houtkachel geplaatst worden in een ruimte waar goede ventilatie (mogelijk) is. Let er ook op dat de houtkachel vrij staat. Dit betekent in de praktijk aan de achterkant van de kachel zo’n 10 centimeter afstand houden tot een muur of een ander niet-brandbaar iets, aan de zijkanten ongeveer een halve meter en aan de voorzijde minimaal een meter. De precieze afstanden verschillen per houtkachel en woonsituatie.

Daarnaast is het erg belangrijk dat de kachel geplaatst wordt op een hittebestendige ondergrond, zoals beton, natuursteen of keramische tegels. Heb je geen hittebestendige ondergrond, dan kan je een vloerplaat van staal of glas neerleggen onder je kachel.

Let er op bij het kopen van een vloerplaat dat deze groter is dan je kachel zelf. Laat de plaat aan de voorkant van je kachel minstens 30 centimeter uitsteken en aan de zijkanten en achterkant zo’n 10 tot 15 centimeter. Waarom? Omdat er bij het verbranden van hout vonken uit je kachel kunnen springen en/of asresten kunnen vrijkomen die vervolgens op de grond vallen.

Een veilige aansluiting op het juiste rookkanaal

Een erg belangrijk onderdeel van de correctie installatie van je houtkachel is een veilige aansluiting op het rookkanaal. De rook die ontstaat bij de verbranding van haardhout moet immers op een verantwoorde manier weg kunnen.

Er bestaan wettelijke eisen waaraan een rookkanaal moet voldoen op het gebied van kwaliteit, materiaal en constructie. Ook hierom raden we aan om een houtkachel te laten installeren door een erkende installateur. Deze is namelijk op de hoogte van alle wet- en regelgeving en zal zich hier ook aan houden.

Het is mogelijk om je houtkachel aan te sluiten op een bestaand schoorsteenkanaal. Is deze niet aanwezig, dan moet er een nieuw en goed geïsoleerd rookkanaal gerealiseerd worden. Een rookgasafvoersysteem is er in verschillende materialen. Zo zijn er buizen van plaatstaal, staal of RVS. Alleen die laatste twee zijn echt goed bestand tegen hoge temperaturen.

Let wel op: een bestaand rookkanaal moet in de meeste gevallen nog aangepast worden op je nieuwe houtkachel. Zo moet een gemetselde schoorsteen altijd worden voorzien van een RVS-voering in de juiste afmeting.

De verplaatsing van rook vanuit een houtkachel gebeurt op basis van onderdruk, waarbij de gassen zich verplaatsen naar een ruimte met een lagere druk, die zich in de afvoer naar buiten bevindt. Hoe efficiënt dit proces verloopt heeft alles te maken met de zogeheten trek van je rookkanaal. Deze trek wordt beïnvloed door de warmte in je rookgasafvoerkanaal, maar ook door de vorm en lengte van dit kanaal. Zitten er bijvoorbeeld heel veel bochten in je rookkanaal, dan komt dit de trek niet ten goede. Het beste is om één recht kanaal te plaatsen van kachel naar boven de nok van het dak.

Veilige en verantwoorde installatie van houtkachels

Zoals je ziet, zijn er nogal wat zaken waar je op moet letten bij een veilige en verantwoorde installatie van een houtkachel. Bezoek een specialist bij jou in de buurt en maak snel een afspraak, of bezoek een van de vele showrooms in ons land. Hier krijg je advies op maat door een van de vele opgeleide en erkende NHK-specialisten.

 

  • Deel