Elektrisch

Wat is een elektrische haard of -kachel?

Een elektrische haard of elektrische kachel is een verwarmingsapparaat met als brandstof elektriciteit. Vroeger trok met nog wel eens de wenkbrauwen op bij het zien van een elektrische haard of kachel. Nu, echter zijn ze haast niet te onderscheiden van gas of houtgestookte toestellen. Bovendien is het grote voordeel dat je geen rookgasafvoer nodig hebt. Je kan ze dus overal in huis plaatsten. Een vrijstaand toestel noemen wij een kachel en een ingebouwd toestel een haard. Hieronder voorbeelden van 3 basis typen. Hier zijn talloze varianten op, zowel qua model als maatvoering.

 Elektrische inbouwhaard

 Elektrische inzethaard

 Elektrische kachel

Al deze haarden en kachels zijn ‘apparaten’ en vallen als zodanig onder de EU wetgeving waar de harmonisatie van de toelating van apparaten voor de lidstaten is geregeld. Met andere woorden ieder apparaat moet in Europa aan eisen voldoen ten aanzien van veiligheid. Dat betekent dat ieder apparaat een keuring moet ondergaan voordat het op de Europese markt mag worden verkocht (CE keuring). Dat geldt dus ook voor alle elektrische haarden en kachels. Deze toestellen zijn enorm veelzijdig. Vaak kan je ze tegenwoordig per App bedienen via je tablet of smartphone. Ze beschikken over allerlei mogelijkheden ten aanzien van vlamhoogtes, vlamkleur, etc. Ze zijn er met en zonder verwarming. Ga eens in een showroom kijken en verbaas je over de enorme keus en mogelijkheden van deze toestellen. 

Waar moet u op letten bij de aanschaf van een elektrische haard of kachel:

  • Laat het toestel altijd door de NHK installateur installeren. De moderne toestellen hebben heel veel mogelijkheden maar vereisen daarom ook vakkennis. De dichtstbijzijnde vakman vindt u hier.
  • Voor een elektrisch toestel is een geaard stopcontact vereist. Als het toestel is voorzien van een warmte-element, is meestal een aparte groep in de meterkast noodzakelijk. De installateur kan dat voor u aanleggen. 
  • Niet alle toestellen hebben ook een ingebouwde verwarming. Sommigen alleen een vlameffect. Er zijn veel verschillende vlameffecten, ga dus altijd kijken bij een showroom om te beslissen wat u het mooiste vindt.
  • Denk ook alvast na over hoe u de haard wilt plaatsen. Wilt u de haard ophangen, in een hoek plaatsen of juist tegen een rechte muur aanzetten. Wilt u een schouw of bijvoorbeeld een mooie (boeken) kast om uw haard.

FAQ’s

blank

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Welke voorzieningen moet je treffen voor een elektrische haard of kachel?

Voor een elektrische haard heb je alleen een geaard stopcontact nodig en verder niets. Er komen geen rookgassen vrij dus je hebt geen rookgasafvoervoorziening nodig.

Hoeveel warmte geeft een elektrische haard of kachel?

Dat is verschillend. Er zijn elektrische haarden die helemaal geen warmte geven maar alleen een vlammenspel. Maar er zijn ook haarden die voorzien zijn van een verwarmingselement. Dat is meestal tussen de 1.000 en 3.000 watt. Achter dat verwarmingselement bevinden zich dan een of meerdere ventilatoren die de warmte de woonruimte in blazen. Meestal kan je kiezen tussen diverse warmte instellingen. Dat gaat via knoppen op het toestel of via een afstandsbediening. Het loont de moeite om te gaan kijken in een showroom om de vele mogelijkheden te zien.

Kan ik een elektrische haard of kachel zelf plaatsen?

Mits er al een geaard stopcontact in de buurt is kan je een dergelijk toestel zelf plaatsen. Het is een kwestie van de stekker in het stopcontact. Mocht er geen geaard stopcontact zijn dan kan de NHK installateur dat voor u aanleggen. Ook kan hij zorgen voor een mooie ombouw rondom de haard zoals een boekenkast, schouw of iets anders wat bij uw inrichting past.