Propaangas

Propaangas

Heel veel toestellen die op aardgas branden kunnen ook op propaangas branden. Propaangas wordt ook wel flessengas genoemd. Het wordt geleverd in flessen en ook in tanks. Tegenwoordig is er ook milieuvriendelijk biopropaan. Mocht u niet beschikken over een aardgasaansluiting of in de toekomst onverhoopt geen aardgasaansluiting meer hebben, dan kan uw toestel mogelijk worden omgebouwd naar (bio)propaan. Let bij aankoop van een toestel goed op of dit mogelijk is en wat de consequenties hiervan zijn. De NHK installateur kan u hierover informeren en ook op de websites van de aangesloten fabrikanten en importeurs vind u hierover informatie. Alle websites vind u hier.

FAQ’s

blank

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Wat is het verschil tussen aardgas en propaangas?

Aardgas is een fossiele brandstof die wij uit de aardbodem halen, propaangas is een bijproduct van de aardolie-industrie. Het belangrijkste verschil tussen beiden is dat aardgas lichter is dan lucht en propaangas zwaarder. Ook is de gassamenstelling anders. Dat stelt eisen aan het ontwerp en de veiligheidsvoorzieningen van de toestellen. 

Kan je een aardgastoestel ombouwen naar propaangas?

Vaak is het mogelijk om aardgastoestellen om te bouwen naar propaangas. Dat dient altijd te gebeuren dor een erkend gasinstallateur. Doe dat dus nooit zelf! De complexiteit hangt af van het type toestel. Bij een gevelkachel op gas kan dat bijvoorbeeld door het vervangen van de inspuiter van het gas en door het aanpassen van instellingen en de typeplaat.  Bij een toestel met zichtbare vlammen is het een stuk complexer en moet soms de brander worden aangepast en nog een aantal andere onderdelen. Ook is de ombouw afhankelijk van het rookgasafvoersysteem. Bij propaangas zijn de mogelijkheden van de afvoer van rookgassen beperkter dan bij aardgas. Raadpleeg dus altijd de vakman! 

Mag je gasflessen binnen gebruiken?

Ja, je mag een zogenaamde werkvoorraad binnenshuis gebruiken. Die is beperkt tot 125 L oftewel 2 gasflessen. Daarboven heb je een externe opslag nodig die moet voldoen aan het PGS (Publicatie Gevaarlijke Stoffen) hoofdstuk 6. Wij adviseren altijd te kiezen voor een externe opslag. De leverancier van het gas kan u verder informeren over de eisen die gesteld worden aan de externe opslag.