Haardhout

Tips en weetjes over houtstook

  • Vers gekapt hout heeft een vochtigheidsgraad van 60%.
  • Stookhout moet een vochtigheidsgraad hebben van tussen 12% en 18%.
  • Hoe harder de houtsoort hoe langer het drogingsproces (populier 1 jaar, eik 2,5 jaar).
  • Ideaal stookhout heeft een vochtigheid van circa 12%.
  • Droog hout kunt u herkennen aan barsten en scheuren en het klink hol als u twee blokken tegen elkaar aan slaat (bij nat hout klinkt dat dof).

Bekijk de video hiernaast voor nog meer aandachtspunten.

 

Vochtigheid van stookhout

Voor de verdamping van het vocht is veel energie nodig. Hierdoor wordt de verbrandingstemperatuur sterk negatief beïnvloed waardoor een slechte verbranding zal optreden. Gevolg daarvan zijn een laag rendement, een sterke luchtverontreiniging en een vervuild toestel en rookgasafvoerkanaal. De calorische waarde van goed gedroogd hout is zelfs 2,5 maal hoger dan van vers gekapt hout. 

Hoewel de optimale vochtigheid is vastgesteld op 12%, wordt in Nederland meestal gewerkt met 15% tot 20% vochtpercentage.

Geschikte houtsoorten

Hakhout vormt de belangrijkste vaste brandstof voor houtkachels en open haarden. De tabel hieronder geeft een overzicht van de in Nederland gestookte houtsoorten. Harde houtsoorten branden langer dan de lichtere houtsoorten, omdat ze een hogere dichtheid hebben. Van de hieronder benoemde houtsoorten worden zowel beuken als eiken veel toegepast. Het vochtgehalte van hout is van grote invloed op de stookwaarde van hout en het verbrandingsproces. Daarom heeft gedroogd hout, met een vochtgehalte van circa 12%, het hoogste rendement.

LET OP! Alle overige houtsoorten zijn minder geschikt. Ook geverfd en behandeld hout is NIET geschikt.

Meest voorkomende houtsoorten in Nederland

Heeft u een houtkachel of openhaard en stookt u minstens 3 blokken tegelijk? Dan zou eikenhout het beste haardhout voor uw kachel of haard kunnen zijn.

Heeft u een houtkachel of houthaard en stookt u minimaal 3 blokken tegelijk? Dan is beukenhout zeker aan te bevelen. Hard beukenhout brandt traag, geeft heerlijke warmte en een rustig vlammenspel. Beukenhout heeft een dunne, gladde bast.

Heeft u een houtkachel of houthaard en stookt u minimaal 3 blokken tegelijk? Dan is berkenhout het beste haardhout voor uw kachel of haard. Berkenhout wordt nog wel eens onderschat als haardhout. Maar de makkelijkje brandeigenschappen, hoge energiewaarde, fraaie kleur van de bast en heerlijke zoete geur maken berkenhout tot prima haardhout. Bijkomend voordeel van berkenhout is daat het absoluut niet spat.

Heeft u een houtkachel of houthaard en stookt u minimaal 3 blokken tegelijk? Dan is essenhout waarschijnlijk de beste keuze voor u. Taai en gard essenhout brandt traag, geeft heerlijke warmte en een mooi vlammenspel.

Heeft u een speksteenkachel die u hoofdzakelijk voor de warmte stookt? Dan adviseren wij u om elzenhout te gebruiken. Elzenhout is een lichtere houtsoort en brandt hierdoor prima maar wel sneller dan eik en es. Geeft door de snelle verbranding ook sneller z’n warmte af. Pirma geschikt voor accumulerende kachels, zoals speksteen.

Fruithout bestaat vaak uit wat dunnere, ronde stammetjes. Deze moeten vooraf gekloofd worden om de droogtijd te verkorten en het stoken te verbeteren. De bast beschermt het hout immers.