Pellets

Wat zijn pellets

Houtpellets zijn net zoals houtblokken een vorm van vaste brandstof. Het is machinaal samengeperst houtafval tot kleine brokjes van enkele centimeters lang. Aanvankelijk werden de pellets geproduceerd uit houtafval zoals zaagsel, afval uit de bosbouw en houtresten van de meubelindustrie. Dit is in bepaalde mate nog steeds zo, maar ook andere (rest)stromen vormen nu een bron voor deze brandstoffen.

Kwaliteitslabel pellets

De variëteit in pellets is groot en iedereen zegt de beste kwaliteit te verkopen. Voor het goed functioneren van een pelletkachel is een goede pellet essentieel. Sinds 2010 bestaat de zogenaamde EN+ norm.

De fabrikant van uw pelletkachel schrijft in de gebruikshandleiding voor, welke klasse pellet geschikt is voor uw kachel. Lees dus altijd eerst de gebruikshandleiding en let bij aankoop op het ENplus beeldmerk op de zak of het aankoopbewijs.

 

Kwaliteitsnorm A1

A1 is de kwaliteit voor gebruik in pelletketels en pelletkachels voor particulier gebruik. Deze hebben de strengste waarden, welke voornamelijk zijn ontleend aan de DIN-Plus norm en de Ö-norm M7135. Deze zijn gemaakt van stamhout en chemisch onbehandeld hout. A1-houtpellets hebben een maximale asopbrengst van 0,5% (naaldhout) tot 0,7% (andere houtsoorten zoals eik, beuk, berk, meranti, enzovoorts).

Kwaliteitsnorm A2

A2 is de kwaliteit waarbij een maximale asopbrengst van 1,5% is toegestaan. Bijvoorbeeld geschikt voor toestellen die zowel houtpellets als houtsnippers kunnen verstoken en wat minder kritisch zijn op de kwaliteit van brandstof. De A2 pellet is ook van chemisch onbehandeld stamhout maar kan ook delen schors bevatten.

Andere kwaliteit pellets is NIET geschikt voor lokale pelletkachels.