Ga naar de inhoud

Gashaarden

Een gaskachel of gashaard is een verwarmingsapparaat dat aardgas als brandstof gebruikt. Vaak kan je ook andere gassen gebruiken, zoals propaangas. Een vrijstaand toestel noemen wij een gaskachel en een ingebouwd toestel een gashaard. Binnen deze twee categorieën zijn er talloze variaties mogelijk, zowel qua model als formaat.

Een gashaard of gaskachel is ideaal als je wil genieten van een sfeervol vuur in je huis op een efficiënte en praktische manier. Met een gaskachel haal je immers de warmte en gezelligheid in huis van een traditioneel haardvuur, maar dan zonder het gedoe met houtstapels en asresten. Lees snel verder om te zien hoe een gaskachel werkt, welke voordelen een gaskachel biedt en waar je op moet letten bij de aanschaf.

Hoe werkt een gaskachel?

Een gaskachel werkt op – je raadt het al – gas. In plaats van houtblokken verbrandt een gaskachel aardgas of propaangas om warmte te genereren. Door middel van een brander en een regelbare gastoevoer wordt het gas ontstoken, waardoor er een mooi en realistisch vlammenspel ontstaat. De vlammen dansen vrolijk en zorgen voor een sfeervolle ambiance in je huis.

Dankzij de moderne technologieën zijn gaskachels tegenwoordig erg gebruiksvriendelijk. Met één druk op de knop of met een afstandsbediening kun je de gaskachel aan- of uitzetten en de temperatuur regelen. Zo heb je altijd volledige controle over de warmte in je woning.

De voordelen van een gaskachel

Gaskachels hebben verschillende voordelen ten opzichte van andere verwarmingsbronnen. Hier zijn een aantal redenen waarom steeds meer mensen kiezen voor een gaskachel:

  • Directe en lokale warmte

    Met een gaskachel geniet je binnen een paar seconden al van een aangename warmte, op de plaats waar je de warmte wilt ervaren. Je hoeft dus niet, zoals bij een houtkachel of een CV-installatie, te wachten tot je kachel of je systeem op temperatuur is. Gewoon aanzetten en genieten maar!

  • Slim gebruik betekent besparen

    Door je gashaard slim in te zetten en de basiswarmte van je CV of warmtepomp laag te houden, kun je in veel gevallen besparen op je energiekosten.

  • Eenvoudig in gebruik

    Gaskachels zijn gemakkelijk te bedienen en vragen ook weinig onderhoud. Je hoeft geen hout te kloven, asresten op te ruimen of hout op te slaan.

  • Minder emissies

    Moderne gaskachels zijn ontworpen met het oog op efficiëntie en lagere emissies. Omdat vrijwel alle gashaarden en -kachels gesloten systemen zijn, heeft de verbranding geen invloed op de luchtkwaliteit in de woning.

Lokaal Verwarmen uitgelegd

Een gashaard of -kachel kan uitstekend dienen als lokale (bij)verwarmer bij moderne, duurzame vormen van huisverwarming. Neem nu bijvoorbeeld een warmtepomp, met een lage basistemperatuur voor het verspreiden van de warmte. Bij plotselinge temperatuurbehoeften, bijvoorbeeld bij kouder weer of je komt thuis van een wandeling met de hond, duurt het best even voordat je de optimale temperatuur in huis bereikt. In sommige gevallen kan dat zelfs een paar uur duren.
Een lokale gashaard of gaskachel geeft je die directe warmte op het moment dat jij het wilt, op de plaats wáar jij het wilt. Namelijk in de woonkamer, waar je het behaaglijk, sfeervol en comfortabel wilt hebben.

Waar moet je op letten als je een gaskachel koopt?

Wanneer je een gaskachel wilt kopen, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Wij spreken in dit geval van de drie V’s: Veiligheid, Vermogen en Ventilatie.

Veiligheid

Dit staat uiteraard voorop bij het gebruik van een gaskachel. Let bij de aanschaf op keurmerken en certificeringen die aantonen dat de kachel voldoet aan de geldende veiligheidsnormen. Zorg ook altijd voor een goede installatie door een erkend vakman (CO-Vrij gecertificeerd) en laat de kachel regelmatig controleren.

Vermogen

Het is ook belangrijk om te kijken naar het vermogen, vaak uitgedrukt in kilowatt (kW), dat je kachel levert. Dit bepaalt immers of er wel genoeg warmte ontstaat in de ruimte waarin je hem wil plaatsen. Een te krachtige kachel kan de ruimte oververhitten, terwijl een te zwakke kachel niet voldoende warmte biedt. Informeer bij een specialist welk vermogen het meest geschikt is voor jouw situatie. Veel moderne haarden kunnen trapsgewijs geschakeld worden, waardoor ook een grotere haard in een kleinere ruimte toepasbaar is.

Verschillende soorten gaskachels

Je kan uit verschillende soorten gaskachels kiezen. Ga je voor een inbouw-gaskachel, een vrijstaande gaskachel, plaats je er een in de hoek van de kamer of laat je er misschien wel een aan de muur monteren? De keuze is reuze!

  • Inbouw-gaskachels (ook wel gashaarden genoemd) worden in de muur of een bestaande schouw ingebouwd en krijgen hierdoor een strak en naadloos uiterlijk.
  • Vrijstaande gaskachels staan op zichzelf en kunnen in veel gevallen gemakkelijk worden verplaatst.
  • Hoek-gaskachels zijn kachels die ontworpen zijn om in een hoek te plaatsen, dit maakt ze perfect voor ruimtes met een beperkte beschikbare wandruimte.
  • Hangende gaskachels worden aan de muur gemonteerd en geven hierdoor jouw ruimte niet alleen een moderne look, maar bieden tegelijkertijd ook een ruimtebesparende oplossing.

Wat voor soort gaskachel je ook kiest, de meeste zijn tegenwoordig zogenaamde gesloten toestellen. Dat wil zeggen dat de kachels de lucht voor de verbranding direct van buiten halen. De uitmonding van het rookkanaal kan zowel verticaal via het dak of horizontaal via de buitenmuur uitmonden. Veel moderne gaskachels bedien je per app op je mobiel of tablet.

Verschillende apparaten beschikken over allerlei mogelijkheden wat betreft de vlamhoogte en bieden ook ondersteuning door LED-licht. Dit licht verlicht bijvoorbeeld het asbed of de hele binnenzijde van de haard. Ook bestaan er hybride gaskachels waarbij het LED-licht de gasvlammen deels vervangt. Hierdoor krijg je een compleet vuurbeeld, bespaar je gas en produceert je kachel minder warmte.

  • Deel