Gas

Wat is een gashaard of – kachel?

Een gashaard of gaskachel is een verwarmingsapparaat met als brandstof aardgas. Vaak zijn ook andere gassen mogelijk zoals propaangas. Een vrijstaand toestel noemen wij een kachel en een ingebouwd toestel een inzethaard of inbouwhaard. Hieronder 3 voorbeelden van 3 basis typen. Hier zijn talloze varianten op, zowel qua model als maatvoering.

Gas Inzethaard

Gas Inbouwhaard

Gaskachel

Al deze haarden en kachels zijn ‘apparaten’ en vallen als zodanig onder de EU wetgeving waar de harmonisatie van de toelating van apparaten voor de lidstaten is geregeld. Met andere woorden ieder apparaat moet in Europa aan eisen voldoen ten aanzien van veiligheid, rendement en emissies. Dat betekent dat ieder apparaat een keuring moet ondergaan voordat het op de Europese markt mag worden verkocht (CE keuring). Dat geldt dus ook voor alle haarden en kachels. De meeste gasapparaten zijn tegenwoordig zogenaamde gesloten toestellen. Dat wil zeggen dat ze de lucht voor de verbranding direct van buiten halen. De uitmonding van het rookkanaal kan zowel verticaal via het dak of horizontaal via de buitenmuur uitmonden. Veel toestellen kan je tegenwoordig per App bedienen via je tablet of smartphone. 

Al kan een gaskachel of een gashaard worden aangemerkt als een verwarmingsapparaat, voor veel gebruikers zijn een mooi vuurbeeld en de sfeerfunctie tegenwoordig minstens even belangrijk. Verschillende apparaten beschikken over allerlei mogelijkheden ten aanzien van vlamhoogte en ook over ondersteuning door LED-licht, om het asbed of de hele binnenzijde van de haard te verlichten. Ook bestaan er ‘hybride’ apparaten waarin LED-licht de gasvlammen deels vervangt, zodat je een compleet vuurbeeld ervaart, gas bespaart en het toestel minder warmte produceert.  

Waar moet u op letten bij de aanschaf van een gashaard of -kachel:

  • Neem het juiste formaat. Je wilt graag vlammen blijven zien en bij een té groot toestel zal het al snel op een heel lage stand moeten staan.
  • Laat het toestel altijd door de NHK installateur installeren. De moderne toestellen hebben heel veel mogelijkheden maar vereisen daarom ook vakkennis.  Vanaf 1 april 2022 moet de installateur beschikken over de CO erkenning voor haarden en kachels. De dichtstbijzijnde vakman vindt u hier.
  • Let op dat het toestel voldoet aan Ecodesign (verplicht vanaf 01-01-2018). 
  • Het toestel moet voorzien zijn van een zogenaamd Ecolabel. Daaraan kunt u zien hoe efficiënt het toestel is.

FAQ’s

blank

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Kan ik nog wel een gastoestel kopen want binnenkort is er toch geen gas meer?

De overheid heeft bepaald dat in 2050 Nederland aardgasvrij moet zijn. Dat is dus pas over 30jaar. Woningen die voor het aardgasvrij in aanmerking komen zijn meestal huurwoningen van woningbouwverenigingen die gerenoveerd worden. Voor koopwoningen gaat men dat voorlopig niet eisen omdat de kosten veel te hoog zijn. Daarnaast wordt er steeds meer groen gas bij ons aardgas gemengd. Dat zal straks waarschijnlijk ook gelden voor waterstof. De NHK verwacht dat uiteindelijk het aardgas voor grote delen van het land gewoon blijft weliswaar vergroend door biogas en/of waterstof. 

Kan ik een gastoestel zelf installeren?

Momenteel mag een consument een gastoestel zelf installeren. Omdat de huidige gashaarden en -kachels steeds complexer zijn geworden en daardoor de installatie steeds ingewikkelder, raden wij dit ten zeerste af. Bovendien is er per 1 oktober 2020 een nieuwe wet in werking getreden welke voorschrijft dat een gasapparaat alleen nog maar in bedrijf mag worden gesteld door een daarvoor gecertificeerde installateur. Er is een overgangsperiode tot 1 april 2022 om installateurs bij te scholen.

Kan een aardgas toestel worden omgebouwd naar propaangas?

Aardgas en propaangas zijn heel verschillende gassen. Aardgas is bijvoorbeeld lichter dan lucht en propaangas juist zwaarder. Dat vereist ook een aanpassing van het gastoestel. In sommige gevallen is het mogelijk een aardgastoestel om te laten bouwen naar propaangas. Dat geldt echter zeker niet voor alle gastoestellen. Ook een rookgaskanaal aangelegd voor een aardgastoestel is niet in alle gevallen ook geschikt voor propaangas.  Laat u dus altijd goed voorlichten door de NHK installateur.

Kan je een gastoestel overal plaatsen?

Overal is een heel ruim begrip maar met een modern gastoestel ben je niet meer gebonden aan een bestaand schoorsteenkanaal. Zelfs als je helemaal geen schoorsteen of rookgasafvoerkanaal hebt kan je vaak toch een gastoestel plaatsen. Een rookgasafvoer is altijd nodig maar die kan vrijwel altijd worden aangelegd. Hoe eenvoudig of complex dat is kan de NHK installateur u vertellen. Maak een afspraak in de showroom bij de installateur in de buurt. Neem tekeningen en wat foto’s van uw woning mee dan wordt al snel duidelijk wat de mogelijkheden zijn.

Hoeveel gas verbruikt een gashaard of gaskachel?

Dat is altijd lastig te zeggen want dat hangt af van de grootte van het toestel en uw stookgedrag. Je hebt toestellen met een vermogen van 3kW en ook van 15kW. Het moge duidelijk zijn dat die van 15kW meer gas verbruikt dan die van 3kW. Hebt u het toestel altijd op vol branden of juist niet? Een vuistregel voor de gemiddelde goed geïsoleerde woonkamer is dat een gastoestel met een vermogen van ongeveer 7kW voldoet en dat die al snel wat lager wordt gezet omdat het anders te warm wordt. In de praktijk zal men gemiddeld uitkomen op een verbruik tussen de 0,5 en 1 kuub gas per uur. Bij een prijs van €0,80 per kuub kost dat dus tussen de 40 en 80 cent per uur. Dar staat tegenover dat u minder gas verbruikt voor uw CV. Als u slim stookt kunt u op gas besparen. In het najaar kan de CV later aan en in het voorjaar weer eerder uit. 

Kan mijn gas- of houthaard eventueel worden omgebouwd naar een elektrische haard?

Doordat de verbranding van hout of gas sterk verschilt van de techniek van een elektrische haard is dit niet op voorhand te zeggen. Een dergelijke aanpassing betreft maatwerk, indien het al mogelijk is.  Hiervoor neemt u het beste contact op met uw NHK-installateur.