Ga naar de inhoud

Houtkachels

Ben je op zoek naar een efficiënte houtkachel of een knusse houthaard, maar weet je niet goed waar je op moet letten bij de aanschaf ervan? Dan ben je bij Beterstoken.nl aan het juiste adres! Wij informeren je graag over de voordelen, het gebruik en het onderhoud van deze sfeervolle warmtebronnen. Lees verder om alles te ontdekken over houtkachels.

Moderne houtverbranding versus openhaarden

Warmte in huis door hout te verbranden kan op verschillende manieren. Denk aan de gezellige, ouderwetse openhaard of de moderne, mooi afgewerkte houtkachel. De termen “haarden” en “kachels” worden nog wel eens door elkaar gebruikt. Een vrijstaand toestel noem je een kachel, terwijl een haard is ingebouwd (de inbouwhaard) of bedoeld is als renovatie voor een ouderwetse openhaard (de inzethaard).

Renovatie van openhaarden

De ouderwetse openhaard heeft een laag rendement, terwijl de moderne inbouw- en inzethaarden juist een hoog rendement hebben en een lage uitstoot. Vaak zie je dan ook dat mensen hun inefficiënte openhaard laten ombouwen tot een veel efficiëntere houtkachel.

De voordelen van een houtkachel

Een houtkachel als sfeervolle warmtebron biedt verschillende voordelen, waaronder:

  • Sfeer

    Niets gaat boven de warmte en gezelligheid van een knapperend haardvuur.

  • Hernieuwbare energie

    Hout is een hernieuwbare bron van energie.

  • Onafhankelijkheid

    Met een houtkachel ben je minder afhankelijk van fossiele brandstoffen en fluctuerende energieprijzen.

  • Efficiëntie

    Moderne houtkachels zijn zeer efficiënt en kunnen een hoog rendement behalen.

Hoe kies je de juiste houtkachel?

Bij het kiezen van een houtkachel (of houthaard) zijn er een aantal zaken waar je op moet letten.

Formaat

Zorg dat het formaat van je toestel aansluit bij de grootte van de ruimte die je wil verwarmen. Een te groot toestel zal in veel gevallen niet optimaal gestookt worden, waardoor deze meer rook en uitstoot geeft dan nodig. Hierdoor wordt hij minder zuinig dan je waarschijnlijk van tevoren had verwacht.

EcoDesign

Let erop dat je toestel voldoet aan EcoDesign, een wet die sinds 1 januari 2022 van kracht is om de luchtkwaliteit te verbeteren. Een houtkachel moet een rendement hebben van minimaal 75% en een fijnstof-uitstoot van maximaal 40 milligram per kubieke meter. Nieuw verkochte toestellen moeten voldoen aan deze wet. Van oudere en tweedehands toestellen is vaak niet te zeggen of ze hier aan voldoen.

Ecolabel

Je houtkachel moet ook zijn voorzien van een ecolabel, het officiële Europese milieukeurmerk voor producten en diensten. Aan het ecolabel kan je zien hoe efficiënt het toestel is. Een ecolabel is voor alle houtkachels, houthaarden, maar ook gas- en pelletkachels verplicht sinds 1 januari 2018.

Installatie

Een goede en mooie houtkachel uitkiezen is één, het is net zo belangrijk om deze goed te (laten) installeren. Laat jouw toestel installeren door een vakkundige installateur die beschikt over een DE-erkenning. Gelukkig zijn alle NHK-installateurs DE-erkend. Vind er een bij jou in de buurt.

Lokaal verwarmen

Een houtkachel kan uitstekend dienen als lokale (bij)verwarmer bij moderne huisverwarming. Neem nu bijvoorbeeld een warmtepomp, met een lage basistemperatuur voor het verspreiden van de warmte. Bij plotselinge temperatuurbehoeften, bijvoorbeeld bij kouder weer of je komt thuis van een wandeling met de hond, duurt het best even voordat je de optimale temperatuur in huis bereikt. In sommige gevallen kan dat zelfs een paar uur duren. Een lokale houtkachel geeft je die directe warmte op het moment dat jij het wilt, op de plaats wáar jij het wilt.
Namelijk in de woonkamer, waar je het behaaglijk, sfeervol en comfortabel wilt hebben.

Beter stoken: tips voor houtkachels

Je wil natuurlijk optimaal en zorgeloos genieten van je houtkachel of houthaard. Tegelijkertijd is het belangrijk om tijdens het stoken het milieu zo min mogelijk te belasten. Om dit te bereiken, volg je deze tips:

  • Gebruik droog en onbehandeld hout (12 tot 18% vocht) om rookontwikkeling en schadelijke uitstoot te beperken
  • Stook niet bij windstil of mistig weer om overlast voor jezelf en je buren te voorkomen. Bekijk ons stookalert om te zien of je nu in jouw woonplaats met een gerust hart kan stoken.
  • Zorg voor regelmatig onderhoud en laat je schoorsteen jaarlijks vegen door een erkende vakman. Heb je geen schoorsteen, maar een ander rookgasafvoerkanaal? Laat ook je rookkanaal regelmatig controleren.
  • Zorg voor voldoende luchtaanvoer om een optimale verbranding te garanderen.
  • Volg de Zwitserse stookmethode voor een efficiëntere en schonere verbranding.
  • Doof het vuur niet door de luchttoevoer af te sluiten, maar laat het vuur op natuurlijke wijze uitgaan.

Onderhoud van houtkachels

Goed onderhoud is erg belangrijk om optimaal te kunnen genieten van je houtkachel of houthaard. Volg onderstaande tips en zet ze bijvoorbeeld als periodiek terugkerende afspraken in je agenda, zodat je dit niet vergeet en zo lang mogelijk van jouw warmtebron kan genieten!

  1. Controleer en reinig de ruiten van je kachel of haard regelmatig om goed zicht te houden op het vuur.
  2. Bij sommige toestellen is het raadzaam om regelmatig de aslade te legen en reinigen, om zo een optimale verbranding te garanderen. Bij andere toestellen, met een dichte stookbodem, is het juist beter om de as niet te vaak weg te halen. Laat je informeren door een expert over wat voor jouw kachel het beste is!
  3. Laat je schoorsteen jaarlijks vegen om roetaanslag en eventuele blokkades te verwijderen.
  4. Controleer en vervang indien nodig de hittebestendige pakkingen (afdichtingen) en ruiten.
  5. Laat je houtkachel of houthaard regelmatig controleren door een erkende vakman voor een optimale werking en veiligheid.

Veelgestelde vragen over houtkachels

  • Zijn houtkachels niet vervuilend?

  • Heb ik per se een schoorsteen nodig?

  • Mag ik een houtkachel zelf installeren?

  • Kan ik alle soorten hout in mijn haard leggen?

Meer informatie over houtkachels?

Bij Beterstoken.nl helpen we je graag bij het maken van de juiste keuze voor een houtkachel of houthaard en geven we tips over beter stoken en goed onderhoud. Mocht je na het lezen van deze pagina toch nog vragen hebben of wil je dat iemand meekijkt met jouw specifieke vraagstuk, bezoek dan een van de vele showrooms en ga in gesprek met een expert.

Vergelijk nu

Vergelijk hout met andere brandstoftypes in onze overzichtelijke vergelijker

  • Deel