Hout
Wat is een houthaard of – kachel?
Een houthaard of houtkachel is een verwarmingsapparaat met als brandstof haardhout. Een vrijstaand toestel noemen wij een kachel en een ingebouwd toestel een inzethaard of inbouwhaard. Hieronder 3 voorbeelden van 3 basis typen. Hier zijn talloze varianten op, zowel qua model als maatvoering.

Hout Inzethaard

Hout Inbouwhaard

Houtkachel
Al deze haarden en kachels zijn ‘apparaten’ en vallen als zodanig onder de EU wetgeving waar de harmonisatie van de toelating van apparaten voor de lidstaten is geregeld. Met andere woorden ieder apparaat moet in Europa aan eisen voldoen ten aanzien van veiligheid, rendement en emissies. Dat betekent dat ieder apparaat een keuring moet ondergaan voordat het op de Europese markt mag worden verkocht (CE keuring). Dat geldt dus ook voor alle haarden en kachels. Verwar dit niet met een ‘openhaard’. Een ‘openhaard’ is een open stookplaats, veelal gemetseld zonder enige ingebouwde techniek. Het rendement van een ‘openhaard’ is heel laag en de emissies zijn hoog. Openhaarden passen ook niet meer in onze moderne woningen met mechanische ventilatie, open keukens of warmteterugwinning. De NHK leden leveren en bouwen ook geen ‘openhaarden’ meer vanwege al deze nadelen. Maar op gebied van CE gekeurde haarden en kachels is er voldoende keuze.
FAQ’s
Waar moet u op letten bij de aanschaf van een haard of kachel:
- Neem het juiste formaat. Een té groot toestel kan niet zo zuinig worden gestookt als volgens de uitgangspunten van de fabrikant is opgegeven. Ook geeft het meer rook en emissies dan een goed brandend vuur. Het moet dus passend zijn voor de ruimte.
- Het toestel is maar 1 van de 4 pijlers om zo efficiënt mogelijk en met aanzienlijk minder emissies te stoken. De andere 3 zijn; goede installatie, goed haardhout en een goed getrainde en verantwoordelijke stoker. Wist u dat een ouderwetse openhaard tot wel 25 keer meer uitstoot geeft dan een Ecodesign kachel?
- Let op dat het toestel voldoet aan Ecodesign (verplicht vanaf 01-01-2022). Alle nieuwe toestellen voldoen daar nu al aan, helaas kan dat van gebruikte (tweedehands) toestellen niet gezegd worden.
- Het toestel moet voorzien zijn van een zogenaamd Ecolabel. Daaraan kunt u zien hoe efficiënt het toestel is.
- Koop en laat uw toestel installeren door een vakkundig installateur die beschikt over de DE-erkenning. De dichtstbijzijnde vind u hier. Dit zijn specialisten op het gebied van houtgestookte toestellen.
blank
Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.
Zijn houtkachels en houthaarden niet vervuilend?
Een houtkachel of houthaard welke voldoet aan Ecodesign brandt aanzienlijk schoner dan een vuur in een oude openhaard of een vuurkorf. Houd voor een optimale verbranding en lage emissies altijd de 4 pijlers aan. Ten eerste is een goed toestel belangrijk. Dat is een toestel wat voldoet aan Ecodesign. Dat is verplicht vanaf 2022 en in de showrooms van de NHK specialist vindt u een ruime keus aan toestellen. Ten tweede een vakkundige installatie door een DE erkende installateur. Ten derde goed haardhout. Dat is droog onbewerkt haardhout (12% – tot 18% vocht) in de juiste hoeveelheid en afmeting (staat in de handleiding van uw toestel) en ten vierde uw eigen stookgedrag. Daarover vind u meer informatie op deze website.
Heb je voor een houttoestel een schoorsteen nodig?
Een schoorsteen is niet nodig maar wel een zogenaamd rookgasafvoerkanaal. Dat kan een dubbelwandig RVS kanaal zijn. Het is belangrijk dat uw rookgasafvoerkanaal geschikt is voor het toestel wat eronder staat. U hebt namelijk de juiste trek in het kanaal nodig. De installateur kan u meer vertellen over de mogelijkheden.
Mag je een houtkachel zelf installeren?
Ja, dat mag. Er is in Nederland geen verplichting om een houtkachel door een erkende installateur te laten installeren. Echter, wij raden u aan het niet zelf te doen maar het over te laten aan de vakman. Er is veel vakkennis nodig om een houtgestookt toestel veilig en goed te installeren. Zo moet er gelet worden op het juiste toestel voor de ruimte waarin het staat, het uitmondingsgebied van het rookgasafvoerkanaal, dient de juiste trek voor het juiste toestel voorhanden te zijn, moet gelet worden op de brandveiligheid en het omkokeren van het rookgasafvoerkanaal, etc. etc. Echt iets voor de opgeleide vakman!
Kan ik alle hout opstoken?
In beginsel kunt u iedere houtsoort als haardhout gebruiken mits onbewerkt, in de juiste maatvoering gekloofd voor uw toestel en met een vochtigheidspercentage tussen de 12 en 18%. Dat laatste kunt u meten met een speciale vochtigheidsmeter. Stook dus nooit nat hout en ook geen bewerkt hout want dan stookt u met een grote kans op overlast voor uzelf en uw woonomgeving, vervuilt het rookgasafvoerkanaal heel sterk en haalt u weinig rendement uit uw toestel.