Pellets

Wat is een pellethaard of – kachel?

Een pellethaard of pelletkachel is een verwarmingsapparaat met als brandstof houtpellets. Houtpellets zijn samengeperste korrels houtafval zoals zaagsel wat overblijft bij bijvoorbeeld de productie van meubelen of in een houtzagerij. Ook bomen die ongeschikt zijn voor het maken van meubelen of gebruik in de bouw kunnen worden verwerkt tot houtpellets. Er is een Europese norm voor de kwaliteit van pellets. Dat is de zogenaamde ENplus. Deze worden door alle fabrikanten voorgeschreven, gebruik dus uitsluitend de door de fabrikant van het toestel voorgeschreven pellets. Een vrijstaand toestel noemen wij een pelletkachel en een ingebouwd toestel een pellethaard. Hieronder 2 voorbeelden van 2 basis typen. Hier zijn talloze varianten op, zowel qua model als maatvoering.

 Houtpellets

 Pellethaard

 Pelletkachel

 Al deze haarden en kachels zijn ‘apparaten’ en vallen als zodanig onder de  EU wetgeving waar de harmonisatie van de toelating van apparaten voor de lidstaten is geregeld. Met andere woorden ieder apparaat moet in Europa aan eisen voldoen ten aanzien van veiligheid, rendement en emissies. Dat betekent dat ieder apparaat een keuring moet ondergaan voordat het op de Europese markt mag worden verkocht (CE keuring). Dat geldt dus ook voor alle pellettoestellen. Een pellettoestel maakt het bedienen gemakkelijk. U hoeft eigenlijk alleen af en toe pellets bij te vullen in het reservoir, de rest regelt het toestel zelf. De verbranding loopt dus heel erg gecontroleerd en bijvullen hoeft doorgaans maar iedere paar dagen. De kamertemperatuur instellen en dan regelt het toestel zelf de benodigde verbranding om de gewenste temperatuur te behalen. De vlammen zien er wat anders uit dan bij een hout- of gasgestookt toestel. 

Waar moet u op letten bij de aanschaf van een pellethaard of -kachel:

  • Neem het juiste formaat. Een té groot toestel kan minder zuinig en minder efficient worden gestookt dan een juist formaat toestel. Gevolg is een hogere emissie en minder warmte uit de brandstof. Het moet dus passend zijn voor de ruimte.
  • Het toestel is maar 1 van de 4 pijlers om zo efficiënt en veilig mogelijk te stoken. De andere 3 zijn: goede installatie, goede brandstof en een goed getrainde stoker. 
  • Let op dat het toestel voldoet aan Ecodesign (verplicht vanaf 01-01-2022). Het merendeel van alle toestellen voldoet daar nu al aan.
  • Het toestel moet voorzien zijn van een zogenaamd Ecolabel. Daaraan kunt u zien hoe efficiënt het toestel is.
  • Koop en laat uw toestel installeren door een vakkundig installateur die beschikt over de DE-erkenning. De dichtstbijzijnde vind u hier. Dit zijn specialisten op het gebied van pellettoestellen.
  • LET OP! In tegenstelling tot wat sommige aanbieders beweren, moet ook de rookgasafvoer van een pelletkachel uitmonden boven de nok van het dak. Ook moet rekening gehouden worden met verdunningsfactoren en bouwkundige belemmeringen. Uw DE-erkende installateur weet daar alles van.

FAQ’s

blank

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Heb je een vergunning nodig voor het plaatsen van een pelletkachel?

Ja, voor het plaatsen van de rookgasafvoer van een pelletkachel heb je een zogenaamde omgevingsvergunning nodig. Die kunt uzelf of de installateur aanvragen via www.omgevingsloket.nl of via de website van uw gemeente. De gemeente toetst dan of u voldoet aan het Bouwbesluit en aan eventueel andere gemeentelijke bepalingen die gelden. 

Zijn pelletkachels niet vervuilend?

Een goede pelletkachel brandt aanzienlijk schoner dan een ouderwetse openhaard of een vuurkorf. Houd daarvoor als checklist de 4 pijlers aan. Ten eerste is een goed toestel bijzonder belangrijk. Dat is een toestel wat voldoet aan Ecodesign. Dat is verplicht vanaf 1 januari 2022, er is een ruime keus aan toestellen. Kijk hier voor een compleet overzicht.  Ten tweede een vakkundige installatie door een DE erkende installateur. Ten derde goede pellets. Dat zijn pellets die voldoen aan ENplus A1 klasse.  En ten vierde uw eigen stookgedrag. Stook altijd volgens de installatiehandleiding van uw toestel. 

Mag je met een pelletkachel via de gevel laten uitmonden?

Het antwoord hierop is simpel. Nee, dat mag nooit!! Voor een pelletkachel gelden dezelfde normen als voor houtgestookte toestellen. U moet dus altijd bovendaks uitmonden conform het Bouwbesluit. 

Mag je een pelletkachel zelf installeren?

Ja, dat mag. Er is in Nederland geen verplichting om een pelletkachel door een erkende installateur te laten installeren. Echter, wij raden u aan het niet zelf te doen maar het over te laten aan de vakman. Er is veel vakkennis nodig om een pelletkachel veilig en goed te installeren. Zo moet er gelet worden op het juiste toestel voor de ruimte waarin het staat, het uitmondingsgebied van het rookgasafvoerkanaal, dient de juiste trek voor het juiste toestel voorhanden te zijn, moet gelet worden op de brandveiligheid en het omkokeren van het rookgasafvoerkanaal, etc. etc. Ook bevat een pelletkachel veel elektronica. Echt iets voor de opgeleide vakman!

Hoe efficiënt zijn pelletkachels?

Omdat pelletkachels elektronisch gestuurde toestellen zijn is de efficiëntie hoog, meestal boven de 90%. Voorwaarde is wel dat ze  conform de eisen van de fabrikant zijn aangesloten en dat u ook de pellets stookt die de fabrikant voorschrijft. Dat zijn meestal ENplus A1 pellets.